Marakuja kako se jede

Marakuja kako se jede

Marakuja i njeno originalno porijeklo

Marakuja je tropsko voće koje originalno potječe iz Paragvaja, Argentine i Brazila, no danas je rašireno po cijelom svijetu te ih se uzgaja i u Australiji, Meksiku, Izraelu, Indiji, te Južnoj Africi. Cvijet marakuje podsjeća na Kristovu krunu, pa su misionari koji su stigli u Južnu Ameriku tako i nazvali ovaj cvijet, a biljka pripada porodici pasiflora. Cvijet marakuje je u Paragvaju nacionalni cvijet i postoji nekoliko vrsta, od zlatne marakuje čiji plod naraste do veličine ploda grejpa, do manjih plodova marakuje veličine limuna koji je ljubičaste boje i slađi je od većeg srodnika zlatno žute boje.

Ispod kore se nalaze hrskave sjemenke u pulpi ploda velike hranjive vrijednosti. Pulpa marakuje je bogata vitaminom C i A, te obiluje i kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem, ali i vlaknima. Zbog svog sastava i hranjivih vrijednosti marakuja je odličan antioksidans i nutricionisti je rado preporučuju da se uvrsti u jelovnik. Ovo tropsko voće ima nizak glikemijski indeks pa se može naći na jelovniku i dijabetičara.

Marakuja i njen utjecaj na zdravlje

Marakuja je voće koje sadrži puno hranjivih tvari, a vitamin C je odličan antioksidans koji čisti organizam od toksičnih i štetnih tvari. Marakuja utječe na jačanje imuniteta, te neutralizira učinak slobodnih radikala koji su štetni za ljudske stanice. Vitamin C pomaže kod razgradnje željeza koje se također nalazi u plodu marakuje, što povoljno utječe u borbi s raznim infekcijama koje se razvijaju u ljudskom tijelu.

Vlakna i kalij koji se nalaze u sjemenkama marakuje normaliziraju krvni tlak i snižavaju LDL kolesterol koji je loš kolesterol. Upravo zbog tog djelovanja ovo tropsko voće je blagotvorno za cijeli krvožilni sustav i srce.

Kako se organizam čisti od toksičnih tvari, raste i energija koje osoba osjeća kao pozitivnu promjenu i popravlja se raspoloženje. No, na raspoloženje najviše utječe magnezij koji ublažava stanja anksioznosti i samim time poboljšava kvalitetu sna jer će tijelo biti osnaženo, raspoloženje popravljeno, imunitet ojačan, krvni tlak normaliziran, krvožilni sustav pročišćen, a uz dobar san osjećat ćete se puni energije.

Kako se jede marakuja

Plod marakuje zaštićen je korom koju je potrebno odstraniti ili još bolje prerezati plod popola i iz svake polovice žličicom izvaditi pulpu sa sjemenkama koja se jede. Kora nije jestiva već služi samo kao zaštita za sjemenke koje u prirodnom procesu ako se plod ne ubere i pojede, nakon potpuno sazrijevanja otpada na tlo i kora puca i razdvaja se, a sjemenke se gnijezde u tlo kako bi izrasle nove biljke.

Ako ne želite jesti marakuju samu bez dodataka, možete je usitniti i dodati u smootie ili staviti u sokovnik pa napraviti sok od svježe marakuje. Marakuja se ne jede kada je u zadnjoj fazi sazrijevanja jer tada gubi na sočnosti i slatkosti.

Plod marakuje i sočna pulpa može se koristiti za brojne poslastice, od sladoleda s okusom marakuje, do kolača u koji će se umjesto nekog drugog voća dodati sočna pulpa marakuje. No, imajte na umu da svaka termička obrada ploda marakuje uništava hranjive tvari koje se u svježem plodu nalaze, stoga je savjet da se marakuja jede svježa.


Tagovi: