Fokaca kako se pravi

Fokaca kako se pravi

Fokaca plosnati kruh Mediterana

Miris Mediterana svakako je nešto što ćete prvo osjetiti kad vam netko posluži fokacu, originalnog naziva focaccia. Iako se smatra da je ovo tradicionalno talijansko jelo, pravo porijeklo ima svoje korijene iz doba Etruščana i Starih Grka koji su prvi spremali ovu ukusnu pogaču mediteranskog okusa.

Fokaca je zapravo plosnati kruh mediteranskog okusa i mirisa jer se pravi uz mediteranske začine, maslinovo ulje i s maslinama. Originalno ona se peče na kamenu pored vatre, slično kako se priprema današnja peka, no moguće i na zagrijanoj površini ispod koje se nalazi plamen vatre. Osim sastojaka specifični su i urezi na površini pogače koji se prave uz pomoć noža ili čačkalica.

Važno je uz prave sastojke zapamtiti da se fokaca prije pečenja po gornjoj strani premaže malsinovim ulje s kistom kako bi pogača ostala svježa i meka nakon pečenja. Ova pogača odlično se slaže s mediteranskim vinom, sirom i pršutom. Uobičajeno se pravi na tri najpoznatija načina uz dodatak sira, crnih maslina, a može se napraviti i s integralnim brašnom.

Kako se pravi fokaca

Recept za pravljenje fokaca je vrlo jednostvan i treba vam svega nekoliko sastojaka, no proces je dugotrajan pa si odvojite dovoljno vremena kada priprematu ovu izvrsnu pogaču. Od sastojaka će vam bit potrebno 300 g glatkog brašna ili integralnog brašna, po žličica cvijeta soli, šećera, suhog kvasca, prstohvat ružmarina, prstohvat bosiljka, prstohvat češnjaka u prahu, 200 ml tople vode, desetak crnih maslina očišćenih od koštica i pet žlica maslinovog ulja za premazivanje.

Fokaca s maslinama je najpoznatija i najčešće se priprema, no ako želite možete dodati i sira. Za tijesto ćete umijesiti brašno, kvasac, šećer, sol i toplu vodu. Za premaz će umutiti maslinovo ulje s češnjakom, ružmarinom, bosiljkom, a crne masline ćete popikati u tijesto prije pečenja. Prije nego stavite suhi kvasac u tijesto njega treba politi s malo tople vode i ostaviti da se kvasac aktvira pet do deset minuta, te ga umiješati s ostalim sastojcima za tijesto. Umiješano tijesto ostavite na toplom mjestu barem dva sata kako bi se tijesto dignulo.

Nauljite lim za pečenje, a nakon što se tijesto udvostručilo prebacite ga u lim za pečenje i još malo pobrašnite. U limu ga ostavite da se odmori desetak minuta prije premazivanja i utiskivanja crnih maslina. Nakon toga tijesto ostavite u hladnjaku sat vremena pokrivenog. Zatim ukrasite maslinama i premažite smjesom od maslinovog ulja i začina, te pecite na 230 stupnjeva dvadesetak minuta.

Fokaca i različiti premazi

Focaccia ili fokaca pogača uz mediteranske začine može se praviti s različitim premazima. Tradicionalno se pravi s maslinovim uljem, crnim maslinama, ružmarinom, bosiljkom i češnjakom. No postoje različiti recepti kako za tijesto tako i za premaze kojima se fokaca premazuje i što joj zapravo daje mediteranski okus i miris.

Premaz za focaccia pogaču može se napraviti od bosiljka i cherry rajčica pa će vam biti potrebna vezica svježeg bosiljka, šaka cherry rajčica, dva češnja češnjaka i bijeli vinski ocat. Drugi recept za premaz je od sira i ružmarina, pa će vam trebati 30 g mekanog sira, parmezana, grančica svježeg ružmarina i maslinovo ulje. Treći recept koji možemo preporučiti je premaz od luka i acceto balsamico, pa će vam trebati dvije glavice crvenog luka, par grančica timijana i balsamico ocat.

No, kao što smo već napomenuli premaz od smjese maslinovog ulja, crnih maslina, ružmarina, bosiljka, češnjaka i cvijeta soli je najčešće upotrebljavan i najpopularni premaz za focaccia pogaču ako je želite pripremiti na originalan način.


Tagovi: