Kako se fugiraju pločice

Kako se fugiraju pločice

Nekoliko pravila kako se fugiraju pločice

Prije svega je važno da su pločice koje ćete fugirati pravilno postavljene, zatim trebate iz palete poja fugir mase izabrati boju koja će biti usklađena sa pločicama i ostalim elementima u prostoru gdje izvodite fugiranje. Nekoliko pravila kako se fugiraju pločice među kojima je najvažnije izabrati kvalitetne materijale jer fuge su mjesta izložene vlazi i gljivicama i fugiranje treba izvesti pravilno i glatko, jer ne želite da se u zaostale rupice ubrzo nasele crne plijesni.

Kako se fugiraju pločice, možete izabrati fugir masu u boji pločica, za nijansu tamnije, recimo sivu fugir masu za bijele pločice ili potpuni kontrast u boji. Mnogi ljudi se danas vole poigrati kontrastima, pa na tamne pločice stavljaju svijetle fuge, a na svijetle pločice tamnije fuge, svakako su za male kupaonice bolji svjetliji tonovi i pločica i fuga. Ako sami izvodite fuge pročitajte neke upute na internetu ili pogledajte neki dobar video u kojem vam stručni keramičari praktično pokazuju kako to treba raditi.

Kako se fugiraju pločice na tek postavljenim pločicama

Prvo povadite sve križiće koji su jednakomjerno razdvajali pločice kod postavljanja. Fuge su obično širine 1 - 3 milimetra, kako se fugiraju pločice na tek postavljenim pločicama, kad ste sve pripremili u kantu za miješanje ulijte vodu prema uputi na fugir masi, dodajte fugir prah i miješajte sve dok ne dobijete homogenu i glatku masu u kojoj ne smije biti grudica niti odvajanja od vode, ostavite oko pet minuta da smjesa sazri, tako to keramičari zovu.

Kako se fugiraju pločice, nakon tih pet minuta sazrijevanja fugir mase, daljnjih pet minuta masu prevrćete i miješate zidarskom žlicom da postane kremasta i glatka, da bi mogla glatko zapuniti fuge. Samo fugiranje se svodi na to da zapunite fuge fugir masom i gumenim gleterom natisnete masu unutra i zagladite zapunjene dijelove. Gumeni gleter povlačite dijagonalno uz pločice tako ćete pokupiti višak fugir mase i odstraniti ga. Sljedećih 15 minuta prstom provjeravajte kako se suše fuge, da znate kad možete početi čistiti pločice.

Kako se fugiraju pločice i kad možete početi čistiti

Vrijeme sušenja fuga vari od 5 - 25 minuta, pa i duže što ovisi oširinama fuga i vrsti pločica. Kako se fugiraju pločice i kada možete početi čistiti, čišćenje možete početi već za 15 minuta, ali najkasnije 45 minuta od fugiranja. Čistite vlažnom, ali ne mokrom spužvom, a spužvu kao i gumeni gleter povlačite dijagonalno po pločicama, tako ćete i čisteći dodatno zagladiti fuge, istina neki keramičari zaglađivanje preporučuju izvoditi kružnim pokretima, a ispiranje dijagonalnim povlačenjem spužve.

Kako se fugiraju pločice kada želite zamijeniti stare fuge koje su ispucale i okrhnute ili su ih napale plijesni, a to je malo više posla. Za to trebate električni oscilirajući alat koji će izbrusiti i izdupsti stare fuge, plosnati odvijač kojim ćete izbaciti zaostale komade stare fuge i tupi nož kojim ćete iščačkati i zadnje krhotine i zaostatke starih fuga. Dalje postupate jednako kao sa novim tek postavljenim pločicama, provodite sve faze fugiranja redom kako je već opisano.


Tagovi: