Kako se glasa sova

Kako se glasa sova

Kako se glasa sova i gdje živi?

Sove pripadaju u porodicu ptica, u takozvani red sovovki. Najpoznatija vrsta u Europi i Hrvatskoj je svakako šumska sova, i najčešće se pronalazi u bjelogoričnim te miješanim šumama. Iako je stanovnik šume, sovu ćemo često susresti i u vrtovima, parkovima, dvorištima, grobljima, pored smetlišta. Sove su po prirodi noćni lovci, što znači da veoma pažljivo vrebaju plijen i veoma neprimjetno se spuštaju i napadaju.

Kako se glasa sova? Zovu možemo prepoznati po poznatom Huu-uu-uu glasanju koje se ponavlja u točnim razmacima, svake tri sekunde. Radi svojeg specifičnog glasanja često se u mnogim kulturama povezuje sa smrću ili s nesrećom, no navedeno svakako nije istina. Njihovo karakteristično noćno hukanje daje nam do znanja kako je u blizini i kako se sprema za lov. No, u određenim kulturama sove se smatraju i veoma mudrim, pametnim te uspješnim životinjama, i upravo zato se često koristi kao simbol učenja.

Većina nas zna kako se glasa sova, ali ne i gdje živi? Sove su najčešće stanovnici šuma, no često se pronalaze i u blizini čovjeka. Poput vrana i ostalih većih ptica, sove će rado zaviriti u smeće i ostatke kako ne bi trebale loviti, što je nažalost sve češći scenarij. Ugrožavanje i krčenje šuma sove tjera da prilagode svoji život ljudima i gradu, što često može biti veoma neugodno iskustvo, što za životinju, što za čovjeka.

Kako se glasa sova i što znači njen huk?

Sove su svakako posebne ptice, no nažalost dosta se povezuju sa mračnim te okultnim radi svoje noćne aktivnosti. Kako se glasa sova? Njihovo karakteristično hukanje svakako je karakteristično. Vjeruje se da kada čujete hukanje sove u noći i kada je ona u blizini da nagovještava smrt ili nesreću, no to su praznovjerja. Sove su veoma korisne životinje, i kao takve moramo ih čuvati. U Hrvatskoj danas prepoznajemo 10 raznih vrsta, od kojih je najpoznatija šumska sova. Iako hukanje sove najčešće čujemo po noći, potrebno je navesti kako sova nije striktno noćna ptica, već su one aktivne i tijekom dana ili predvečer.

Radi svojeg perja imaju mogućnost stapanja u okolinu, stoga ih često puta niti ne primijetimo. Ove ptice grabežljivice mogu se nazvati svežderima, jer jedu sve - od glodavca, glista, kukaca, gmazova do vodozemca i ostataka ljudske hrane. Kako se glasa sova? Hukanje je karakteristično za sovu, i većina sova ima isti stil glasanja. Danas u Hrvatskoj prepoznajemo ćuka, sivog ćuka, kukuviju, ušaru, malu ušaru, močvaricu, šumsku sovu, jastrebaču, ćut batoglavca i veliku sovu. Iako su zakonom zaštićene, mnogi ih rado love, ubijaju i proganjaju radi vjerovanja kako donose nesreću. Treba imati na umu da su ove životinje veoma korisne za nas i naš okoliš, te ih se ne bi smjeli bojati ili ubijati.

Kako se glasa sova i što je potrebno znati o sovama?

Sove su češće u unutrašnjosti nego na priobalju. Najčešće žive u šumama i veoma su teritorijalne. Nakon što mlada sova osvoji teritorij ona će ga branit cijeli svoji život i u njemu će podizati obitelj. Sova najviše voli starije listopadno drveće, osobito starija drva hrasta koja imaju duplje za gnijezda. Osim u šumama, sove ćemo često pronaći u parkovima ili vrtovima, odnosno u blizini čovjeka. Kako se glasa sova? Sovu ćemo prepoznati prema njenom karakterističnom hukanju koje se ponavlja svake tri sekunde. Najviše lovi glodavce, kao i veće kukce. Vješt je lovac i strpljivo će čekati na odabranoj poziciji kako bi ulovila planirani obrok.

Napada brzo i bešumno, ne ostavljajući plijenu šansu da se spasi. Iako se često nalaze u našoj blizini, rijetko kad ih primjećujemo zahvaljujući dobroj kamuflaži i tihom kretanju. Kako se glasa sova? Huu-uu-uu je prepoznatljiv glas sove i on je često veoma zvučan i dubok. Osim navedenog glasanja može se čuti i prodoran Ke-vit, iako rjeđe. Neovisno o tome da li vjerujete u to kako nagovještavaju smrt ili nesreću ili samo mislite da su šumske ptice, sove bi svakako trebali čuvati i pomagati im prema potrebi.


Tagovi: