Jacija namaz kako se klanja

Jacija namaz kako se klanja

Što je jacija namaz, kako se klanja?

Jacija namaz jedan od pet obaveznih dnevnih molitvi u islamu i predstavlja zadnju molitvu koja se obavlja nakon zalaska sunca. Izvodi se nakon akšam-namaza, obično između trenutka kad noć padne potpuno mračna i ponoći, mada se prema nekim islamskim učenjacima može klanjati sve do zore. Jacija-namaz ima poseban značaj jer obilježava završetak dana i vrijeme kada vjernik molitvom predaje Bogu svoje zahvale i molbe prije odmora. Molitva se sastoji od četiri rekata farz namaza, koji je obavezan, te po želji dodatnih sunnet rekata, koji su preporučeni, ali nisu obavezni. Jacija namaz kako se klanja? Prije klanjanja, vjernik mora obaviti abdest ili ritualno čišćenje kako bi bio čist pred Bogom, a zatim se molitva obavlja na tradicionalan način, u kojem se uče dijelovi Kur'ana. Jacija namaz simbolizira duhovni mir i vezu s Bogom u najmirnijem dijelu dana, kada su dnevne obaveze završene, a vjernik se može posvetiti molitvi. Jacija namaz kako se klanja? Doznajte u nastavku ovog članka!

Jacija namaz kako se klanja i obavlja?

Ono pitanje koje se postavlja vezano uz jacija namaz, kako se klanja? Klanjanje jacije započinje s nijjetom, tj. unutarnjom namjerom kojom vjernik odlučuje obaviti ovu molitvu isključivo radi Boga. Nijjet se izražava u srcu, ali ga mnogi muslimani izgovaraju tiho. Prije samog obavljanja namaza, obavezan je ritualno pranje, kako bi vjernik bio fizički i duhovno čist. Jacija se sastoji od četiri rekata farza (obaveznih), uz mogućnost klanjanja dodatnih sunnet-rekata, a na kraju se često dodaje vitr-namaz. No, jacija namaz kako se klanja? Molitva započinje tekbirom Allahu Akbar, gdje vjernik podiže ruke do visine ušiju ili ramena i time ulazi u stanje molitve. Nakon toga, u prvom rekatu uči se početna sura, a zatim se uči još jedna kraća sura iz Kur'ana. Vjernik tada prelazi u naklon, gdje se izgovara Subhana Rabbijel-Azim tri puta. Nakon ruku, vjernik se uspravlja govoreći Semi'allahu limen hamideh, a potom slijedi spuštanje na poklon, gdje se čelo, dlanovi, koljena i nožni prsti dodiruju tlo. Na sedždi se izgovara Subhana Rabbijel-A'la tri puta.

Jacija namaz kako se klanja i moli?

Nakon sedžde, jacija namaz kako se klanja, vjernik sjeda kratko na pete, a zatim se ponovno vraća u sedždu. Ovo se ponavlja u svakom rekatu. Nakon prva dva rekata slijedi sjedenje gdje se izgovara et-Tehijjat, molitva posvećena Bogu, poslaniku Muhammedu i svim pravednim robovima. Zatim se ustaje za treći i četvrti rekat, gdje se ponovno uče sura Al-Fatiha i kraći odlomak iz Kur'ana, a postupak se ponavlja kao u prva dva rekata. Jacija namaz kako se klanja? Nakon četvrtog rekata, vjernik opet sjedi i izgovara et-Tehijjat, zatim Salavate, te na kraju dovu poznatu kao Rabbena. Molitva se završava selamom, gdje vjernik okreće glavu prvo udesno, a zatim ulijevo govoreći Es-selamu alejkum ve rahmetulla. Time je obavezni dio jacije završen. Može se klanjati sunnet-namaz, koji se klanja na sličan način, te vitr-namaz. Vitr-namaz, kao poseban dio noćne molitve, obavlja se s neparnim brojem rekata, obično jedan, tri ili više. U trećem rekatu vitr-namaza, nakon učenja Al-Fatihe i kraće sure, uči se kunu dova, specifična molitva traženja oprosta i Božje zaštite.


Tagovi: