Reflustat gel kako se koristi

Reflustat gel kako se koristi

Što je Reflustat gel i za što se koristi?

Reflustat gel se opisuje kao antirefluksna oralna suspenzija koja ima učinkovito te brzo djelovanje na prve simptome žgaravice. Lijek se koristi za liječenje neugodne žgaravice i svih njenih simptoma poput vraćanja kiseline u jednjak, probavnih smetnji, kašlja i nadraženog grla te ždrijela. Reflustat gel u sebi sadrži natrijev alginat te karbonate. Gel je učinkovit zahvaljujući svome fizičkom mehanizmu za djelovanje. Kada progutani gel dođe u doticaj s kiselinom koja se nalazi u želucu, natrijev alginat će se taložiti i tako formirati gel.

Karbonati će se za to vrijeme oslobađati ugljični dioksid, što omogućuje podizanje stvorenog gela i formiranje čepa koji će predstavljati fizičku barijeru kako ne bi došlo do povratka želučane kiseline u jednjak. Osim navedenog, natrijev karbonat također smanjuje kiselinu u želucu. Navedeni lijek će se uzimati prema uputama koje dolaze uz svako pakiranje, ili prema uputama koje ste dobili od strane svoga liječnika ili ljekarnika. Poželjno je da se upute uvijek čuvaju uz lijek kako bi uvijek znali koje su preporučene doze i kako bi znali kako lijek djeluje.

Kako se koristi Reflustat gel?

Navedeni lijek će se striktno koristiti prema uputama koje su dobivene uz pakiranje, ili prema uputama koje ste dobili od medicinski stručne osobe. Kako se koristi Reflustat gel? Ovu oralnu suspenziju mogu koristiti odrasli i djeca. Prema uputama proizvođača način uporabe je sljedeći: Odrasle osobe i djeca starija od 12 godina uzimaju jednu do dvije vrećice dnevno, nakon glavnih obroka, kao i prije spavanja. Prije upotrebe gel se mora dobro protresti.

Djeca do 12 godina će navedeni lijek koristiti isključivo prema uputama svoga liječnika. Navedene i dobivene doze ne smiju se svojevoljno mijenjati ili prekoračiti kako ne bi došlo do mogućih pogoršanja ili nuspojava. Nakon otvaranja, Reflustat gel se čuva što dalje od djece, na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi od 8 do 25 stupnjeva. Lijek je poželjno potrošiti do datuma koji je otisnut na pakiranju. Ukoliko je lijeku istekao rok valjanosti od se mora baciti prema uputama ljekarnika kako ne bi zagadio prirodu.

Izaziva li Reflustat gel nuspojave?

Reflustat gel nije pogodan za osobe koje pate od težeg oštećenja bubrega, kao i kod osoba koje imaju alergiju na sastav lijeka. Ukoliko osoba prilikom uzimanja gela primijeti nuspojave, potrebno je prekinuti s uzimanjem i obratiti se liječniku. Gel se ne bi smio miješati niti uzimati sa drugim oralnim lijekovima, ili bi se trebao koristiti par sati nakon uzimanja drugih lijekova. Nuspojave su rijetke, no česta nuspojava je nadutost koja će se smanjiti.

Potrebno je obratiti se liječniku ako ste na posebnoj dijeti koja zahtjeva smanjenu konzumaciju soli, ili ako imate zdravstvenih problema s srcem kao i s krvnim tlakom. Osobe koje pate od zdravstvenih problema s bubrezima i jetrom moraju zatražiti mišljenje liječnika prije uzimanja lijeka. Trudnice i dojilje mogu koristiti gel, no potrebno je liječničko savjetovanje. Reflustat gel je siguran lijek, no on se ne smije uzimati svojevoljno i bez prethodnog liječničkog savjetovanja. Svojevoljno uzimanje i doziranje lijekova može dovesti do zdravstvenih problema i neželjenih reakcija ili nuspojava.


Tagovi: