Kako se čisti raža

Kako se čisti raža

Kako se čisti raža koja je bez ljuski i bez kosti

Možda ćete s optimizmom tražiti upute o tome kako se čisti raža koja je bez ljuski i bez kosti, samo sa mekanom hrskavicom i ukusnim i niskokaloričnim mesom, zbog čega i spada u omiljenu ribu (samo bez kostiju molim), ali zapravo ražu treba u ribarnici kupovati već očišćenu i raspolovljenu iako će vam je i narezati na komade ako ih zamolite. Velike raže na komade izrežu ribari odmah nakon ulova i tako ih pripreme za prodaju.

Ne pitajte u ribarnici kako se čisti raža, nego ih zamolite da vam je očiste, njima je to čas posla, rade to profesionalno i brzo, a imaju i potreban alat uz dobre noževe, a vi ćete se doma samo s tim mučiti i požaliti što ste se u to upustili. Kuhana raža se lako odere, ali onda vodu u kojoj ste je kuhali nećete upotrijebiti u daljoj pripremi ove izgledom neobične, ali vrlo ukusne ribe.

Kako se čisti raža, a kako se priprema

I tako kada vam profesionalci demonstriraju kako se čisti raža, a kako se priprema još razmišljate, jer je pripremate prvi put, možete i njih priupitati dok ste još u ribarnici za pokoji savjet, rado će vam ga dati. Uglavnom, raža se može kuhati, frigati, pripremati na brudet, u vinu i šalši i na mnogo drugih načina sudeći po receptima na internetu. Ako ražu kuhajte radite to u većoj zdjeli da se komadi ribe lijepo rasporede.

Ražu treba kuhati u malo vode, tek da komadi ribe budu prekriveni vodom. Kako se čisti raža je teško, ali priprema se lako i na mnogo načina, jer se raža dobro slaže sa krumpirom, porilukom, gljivama, korjenastim povrćem. Možete prvo staviti kuhati krumpir i korjenasto povrće da malo omekša i onda složiti komade raže na vrh i kuhati još 15 - 20 minuta. Kod ovog načine pripreme možete koristiti i narezanu rajčicu, papar u zrnu, lovorov list, sitno sjeckani peršinov list i maslinovo ulje.

Kako se čisti raža i kako je treba posluživati

Riblji temeljac od kuhanih malih ražica možete smiksati u blenderu i imat ćete krem juhu od raže, ostavite par komada kuhane raže i samo ih prelijte ovom gustom i ukusnom juhom. Kako se čisti raža i kako je treba posluživati, stvar je vašeg izbora, kuhana raža se dobro slaže s kuhanim krumpirom, ali i sa rižom, možete je servirati uz blitvu i krumpir, možete i kuhanu rižu preliti temeljcem od raže i sve posuti izabranim začinima.

Kako se čisti raža je komplicirano, ali friganu ražu možete poslužiti samo s majonezom i kaparima ili samo sa šalšom, a možete i s umakom od gljiva. Jednako poslužujete i pohanu ražu, a možete ih posluživati i uz druge vrste umaka. Brudet od raže se obično poslužuje s rižom, a temeljac od raže se može i procijediti i koristiti kao čista riblja juha. Kod velikih raža se dio glave i dio tijela oduvijek i koristio za juhu.


Tagovi: