Nova godina kako se piše

Nova godina kako se piše

Ako pišete čestitku za praznik pravilno je Sretna Nova godina

Stranci koji uče Hrvatski jezik se uvijek žale da im je naš jezik težak, a sudeći po jezičnim pogreškama rasutim diljem internetskih bespuća, težak je i mnogim Hrvatima iako im je to materinji jezik. Ako pišete čestitku za praznik pravilno je Sretna Nova godina, ako napišete samo Sretna velikim slovom, nekako se podrazumijeva da mislite na cijelu nadolazeću godinu, a ne samo na novogodišnji praznik Nove godine, no, nikako nemojte napisati sve tri riječi velikim slovom, jer je to pogrešno.

Da vam Nova godina kojoj idemo ususret (2025. g. ), ne bi zadavala glavobolje kod pisanja čestitki, pročitajte kako ih treba pravilno napisati. Pogrešno napisane čestitke bi bile i Sretna Nova 2025 Godina, Sretna Nova 2025 godina i Sretna nova 2025 Godina, ispravno je napisati Sretna nova 2025 godina, još će biti bolje da izbacite riječ nova i napišete samo Sretna 2025 godina! Čestitka bez navođenja nadolazeće godine numerički se odnosi na prvi dan te godine, 1 siječnja i sam praznik početka te godine.

Sretna Nova godina je čestitka, svi drugi oblici su želje za tu godinu

Svašta mi volimo utrpati u razna čestitanja, pa tako, ako napišemo "Želimo vam uspješnu novu godinu! ", nismo nigdje pogriješili, jer mislimo na cijelu nadolazeću godinu. Sretna Nova godina je čestitka, svi drugi obllici su želje za tu godinu i nema velikih slova ni za novu, ni za godinu. Iako će se i ove godine mnogi krajem godine pitati kako čestitati Novu godinu, ove natuknice bi vam trebale pomoći da zapamtite da se samo prva riječ (Nova) piše velikim slovom, a druga malim.

To pravilo vrijedi kada mislimo na novogodišnji praznik koji je 1. siječnja, ali ako nabrajamo blagoslove, želje o poslovnom i privatnom uspjehu i obilju, u takvoj čestitci nova godina se piše malim slovima, jer se naše želje odnose na cijelu godinu koja dolazi. To je zato što je nadolazeća godina samo prvog siječnja potpuno nova, cijela godina nikako nije nova i ne može to ni biti, vrijeme leti i godina stari brže od ljudi.

Što kada se čestita Božić i Nova godina zajedno

Osim prve riječi čestitke, velikim slovom se piše i praznik koji čestitamo, no, što kada se čestita Božić i Nova godina zajedno jer su ti blagdani kalendarski blizu, tada velikim slovima pišete prvu riječ (Sretan), drugu riječ blagdana Božić također pišete velikim slovom, a Novu godinu dodate sa velikim slovom samo na prvoj riječi. No, čestitke tipa "Želim vam sve najbolje u novoj godini" ili "Želim vam puno zdravlja u novoj godini" je pravilno pisati malim slovima.

Obavijesti tipa "Trgovina ne radi na Božić, Novu godinu i Sveta tri kralja" je pravilno napisana, jer su u obavijesti svi praznici ili blagdani (Božić, Nova godina, Sveta tri kralja) pravilno napisana velikim slovom na prvoj riječi. Ako ste jednostavna osoba koja šalje čestitku za praznik kao gestu pristojnosti i znak da mislite na osobe kojima čestitate, napisat ćete samo Sretna i Nova velikim slovima, ali godinu pišite malim slovom, ako ste sentimentalni i volite cifraste i kićene čestitke sa nabrajanje dobrih želja, pišite malim slovima.


Tagovi: