Papaja kako se jede

Papaja kako se jede

Papaja je dugoljasto, ukusno, hranjivo i ljekovito tropsko voće

Volimo egzotične stvari, pa i egzotičnu hranu koja u modernom vremenu skladištenja i transporta stiže na sve stolove lako i brzo. Papaja je dugoljasto, ukusno, hranjivo i ljekovito voće koje zbog tih svojstava stručnjaci za hranu nazivaju i superhranom. Danas papaju prodaju svi bolje opskrbljeni supermarketi diljem svijeta, pa i kod nas. Leti se u svemir, pa više ni Srednja Amerika nije daleko i svi koji žele kušati papaju samo je trebaju potražiti u obližnjem supermarketu.

Papaja se mora oguliti i razrezati i izvaditi crne sjemenke od kojih možete pokušati uzgojiti svoju papaju. Ako nećete poslužiti cijelu količinu papaje, pokapajte je limunovim sokom da ne oksidira na zraku. Možete je jesti sirovu, okusom podsjeća na dinju ili nešto između breskve i dinje, no, nezreli plodovi su tvrdi i gorki. Aktivna tvar ovog slatkog voća je superenzim u velikim količinama, koji potiče probavu i ublažava sve probavne tegobe zbog čega papaju i nazivaju superhranom.

Zbog čega je papaja supervoće

Uz već spomenuti papin koji se u visokim koncentracijama nalazi u nedovoljno zrelim plodovima papaje, tu su i drugi aktvini biljni spojevi poput pigmenta luteina, zeaksentina i likopena, visok udio šećera, ali i vitamina i minerala, zbog čega je papaja supervoće, koliko hranjivo, toliko i ljekovito. No, ne možete je jesti u neograničenim količinama, jer upravo zbog spomenutih spojeva možete imati želučanih tegoba zbog neumjerene konzumacije papaje. Zelenu ili nedozrelu papaju je najbolje konzervirati fermentiranjem.

Zelena papaja u papirnatoj vrećici može dozrijevati na sobnoj temperaturi jer papir upija etilen koji je prirodni plin zrenja i to ubrzava zrenje. Jestive su i sjemenke papaje bilo da su svježe ili osušene i mljevene u sitan prah koji se dodaje umacima, juhama, preljevima za salate, umacima, marinadama, smutijima i slično. Papaju režete na kockice, trakice, možete smrzavati, kandirati u komadićima, fermentirati i praviti sok od papaje, možete meso papaje vaditi i žlicom kao sladoled.

Kako znati da je papaja zrela

Kažu da je Kristofor Kolumbo otkrivajući Ameriku otkrio i ovo egzotično voće i nazvao ga anđeoskim voćem, ali je nama koji smo tek otkrili to voće je puno toga još nepoznato o tom voću. Mnogo je pitanja, na primjer kako znati da je papaja zrela, prije svega po boji koja što je tamnija znači zeleniju papaju, boja kore mora biti žuta ili narančasta. Kupovanje na na opip i blagi pritisak je kao kod kupovanja avokada.

Zrela papaja mora poput zrelog avokada mekana na opip, ali ne premekana, jer ako je premekana onda je sigurno i prezrela i nejestiva. Obzirom da okusom i bojom papajino voćno meso podsjeća na dinju, možete pri kupnji papaje korisiti i čulo mirisa, što je miris papaje koju se spremate kupiti intenzivniji, to je ona zrelija. Djelovanje papaje na zdravlje je prilično istraženo, uz reguliranje probave, blagotvorno djeluje na krvožilni sustav i srce, zdravlje očiju, ima i protuupalni učinak, a popravlja i ten i hrani kosu.


Tagovi: