Kako se čisti riba romb

Kako se čisti riba romb

Što je i kako se čisti riba romb?

Riba romb, poznata i pod nazivom list romb, je vrsta plosnatih riba koja pripada obitelji Scophthalmidae. Ova riba prepoznatljiva je po svom spljoštenom tijelu, asimetričnom obliku i sposobnosti prilagodbe boje svom okolišu kako bi se bolje kamuflirala na morskom dnu. Riba romb se nalazi u plitkim obalnim vodama Atlantskog oceana, Sjevernog mora, Mediterana i Crnog mora, i to na pjeskovitom ili muljevitom dnu. Doseže veličinu do 1 metar i može težiti do 25 kilograma, iako su prosječni primjerci manji. Ova riba hrani se manjim ribama, rakovima i drugim organizmima koji se nalaze u njenom staništu. Romb je izuzetno cijenjen u gastronomiji zbog svog bijelog, nježnog mesa koje ima blagi okus. Njegova tekstura i okus čine ga pogodnim za razne kulinarske tehnike, poput pečenja, kuhanja na pari i prženja. Pritom je potrebno znati kako se čisti riba romb. Zbog svoje popularnosti se sve više uzgaja. Ova vrsta ribe je posebno popularna u zemljama poput Francuske, Španjolske i Italije, gdje se smatra delikatesom. Kako se čisti riba romb možete doznati u sljedećem odlomku ovog članka.

Kako se čisti riba romb i priprema?

Kako se čisti riba romb? Prvo se treba isprati riba pod hladnom vodom kako bi se uklonili svi ostaci pijeska, mulja ili sluzi s njene površine. Zbog specifične građe tijela, romb nema izražene ljuske, no neki sastrugaju kožu s nožem kako bi odstranili eventualne sitne ljuskice. Nakon toga, riba se stavlja na dasku za rezanje, te se oštrim nožem ili škarama napravi rez ispod glave kako bi se otvorio trbušni dio. Pažljivo se izvade unutarnji organi, pazeći pritom da se ne probuši žučna vrećica jer bi to može utjecati na okus mesa. Sljedeći korak je uklanjanje škrga, koje se nalaze ispod glave, jer one imaju gorak okus. Nakon što su unutarnji organi i škrge uklonjeni, riba se ponovno ispere pod hladnom vodom kako bi se uklonili svi preostali ostaci. Ako je receptu potrebna riba bez kože, tada se može pažljivo oguliti gornja tamnija strana kože povlačenjem od repa prema glavi, dok donja, svjetlija strana često ostaje netaknuta jer je nježnija i tanja. Ovo je način kako se čisti riba romb.

Kako se čisti riba romb i kuha?

Sada kada znate kako se čisti riba romb, sljedeće što ćemo vam otkriti je kako se ona priprema. Riba romb može se pripremiti na razne načine. Jedan od najpopularnijih načina je pečenje u pećnici, gdje se cijela riba začini maslinovim uljem, češnjakom, limunom, solju i paprom, te se peče na laganoj temperaturi dok meso ne postane mekano i sočno. Također, riba romb se može pržiti na tavi, bilo u komadima ili kao file uvaljan u brašno kako bi dobio hrskavu koricu. Ova tehnika je idealna jer zadržava sočnost mesa, dok vanjski sloj postaje hrskav. Kuhanje na paru je još jedan od načina pripreme ribe romb. Kod kuhanja na paru, riba zadržava svoj prirodni okus, te se često poslužuje uz lagani umak od vina ili maslaca. U mediteranskoj kuhinji se priprema na žaru, gdje dobiva dublji i bogatiji okus. Također, riba romb se može kombinirati s bogatim umacima poput bešamela ili kremastih umaka na bazi vrhnja i vina. Kod pripreme ribe romb, bitno je znati kako se čisti riba romb, što smo vam otkriti u prethodnom dijelu. Riba romb je veoma raznovrsna riba koja se može pripremiti na razne načine.


Tagovi: