Kako se peče rakija od smokava
Smokovača, rakija od smokava
Smokovača je rakija od smokava i prava je delicija i eliksir zdravlja koji se može pripremiti na nekoliko načina. No smokve možete korisiti i za pripremu likera od smokava, a ne samo za izradu i proizvodnju rakije. Ako ste se odlučitli pripremati liker od smokava bolje je koristiti svježe smokve jer će one dati pravu aromu likeru, dok kod proizvodnje rakije je bolje koristiti suhe smokve koje sadrže više šećera.
Za pripremu likera će vam biti potrebne svježe smokve, šećer, voda i pola litre gotove rakije ili alkohola. U lonac stavite smokve, vodu i šećer te kuhajte kako bi dobili gusti sirup. Nakon kuhanja ostavite da se ohladi i procijedite ga ohlađenog, te dodajte rakiju ili alkohol.
Rakija od smokava nije tako jednostavna za pripremu jer zahtjeva destilaciju, a prije toga sušenje plodova i njihovo gnječenje i usitnjavanje. Alkoholno vrenje iziskuje vrijeme jer je potrebno odležavanje, sazrijevanje i završni dio proizvodnje kako bi se dobila rakija.
Rakija od smokava kako je vinogradari rade
Rakija od smokava se najbolje radi od suhih smokava, no može se raditi i od svježih smokava. Kada se koriste svježe smokve potrebno ih je prije proizvodnje rakije osušiti jer osušene smokve sadrže više prirodnog šećera, pa kod proizvodnje rakije neće biti potrebno dodavati previše šećera. Smokve od trenutka branja traju dva do tri dana pa je njihovo vrijeme vrlo kratko nakon berbe, a kako u plodovim smokvi ima raznih eteričnih ulja i smolastih tvari rakija će imati specifičan miris i okus.
Vinogradari znaju da se svježe ubrane smokve trebaju pripremiti prije same proizvodnje rakije, potrebno ih je očistiti od peteljki i posušiti. Nakon što se posuše treba ih usitniti i gnječiti kako bi se napravila komina koja će destilirati. Sa svježe ubranim smokvama treba biti oprezan jer svako oštećenje ploda uzrokovat će vrenje i kvarenje ploda smokve jer će ih napasti plijesni.
Komina je najvažnija za izradu rakija od smokava jer komina treba biti od zdravih plodova, te joj se dodaje samo određena količina šećera i to ne previše jer će se s previše šećera spriječiti razvoj kvasca. Na kominu se dodaje topla voda oko 50 stupnjeva Celzijusa temperature i kvasac, te se ostavlja za postupak vrenja. Vrenje se odvija na temperaturi između 22 i 24 stupnja Celzijusa, a po završetku vrenja odmah se obavlja destilacija i to dvokratna. Destilirana rakija treba odležati barem šest tjedana, a po potrebi se rakija može razrijediti s vodom jer je 45% alkohola sasvim dovoljno za rakiju.
Osnove kako se radi rakija od smokava
Rakija od smokava se radi od sušenih smokava pa ukoliko možete nabaviti sušene smokve koje su osušene od zdravih plodova uvelike ćete si skratiti postupak proizvodnje. No, najsigurniji ćete biti ako sami berete zdrave plodove smokvi i sami ih sušite jer ćete tada znati da rakiju od smokava proizvodite od najboljih plodova. Ako već imate iskustva s branjem smokava znate jako dobro da je potrebno samo dva do tri dana od početka zrenja do prezrijevanja smokvi, a prezrele smokve nisu pogodne za proizvodnju rakije.
Nakon što ste ubrali i osušili smokve, potrebno ih je izgnječiti i usitniti kako bi se dobila komina. Komini ćete dodati malo šećera i tople vode kako bi se izazvalo alkoholno vrenje kroz određeni period. Nakon alkoholnog vrenja slijedi postupak destilacije i to u dva koraka, a po potrebi možete dodati i vode kako postupak alkohola ne bi bio previsok.
Na kraju rakija od smokava treba odležati nakon destiliranja i to barem mjesec i pol dana, a dobivenu rakiju nemojte držati na mjestu koje je hladnije od 5 stupnjeva Celzijusa jer će izgubiti na aromi i okusu zbog hladnoće.
Tagovi: