Kako se moli ružarij

Kako se moli ružarij

Kako se moli ružarij ili Krunica Blažene Djevice Marije

Zovu je i Gospina krunica i katolici je smatraju jednom od najsnažnijih molitava, a cijela pobožnost krunice uključuje molitve Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, Apostolsko vjerovanje, četiri Velika Otajstva, Zdravo Kraljice, Anđeoski pozdrav, te Lauretanske litanije. Kako se moli ružarij ili Krunica Blažene Djevice Marije, počinje prvo s ljubljenjem križa i treba se prekrižiti "U Ime Oca, Sina i Duha Svetoga", nakon toga izmoli Apostolsko vjerovanje, na prvom zrncu Oče naš, sljedeća 3 zrna 3 Zdravo Marije i Slava Ocu.

Krunica je zapravo brojanica i svako zrno vas uvodi u misterij vjere i molitve. Kako se moli ružarij koji je tako nazvan prema vijencu od 150 ruža ili kruni od ruža, odatle naziv krunica, koji je ispleo dominikanski mistik Heinrich Seuse (1295 - 1336 g. ), a ideju je dobio gledajući zaljubljene parove kako jedni drugima poklanjaju vijence od ruža. Krunica ima pet desetica, od križa do prve desetice je pet zrna, a od 20 otajstava za gospinu krunicu se uzimaju četiri velika otajstva.

Kako se moli ružarij opisuju sve katoličke stranice

Krunica ili ružarij može biti zagovorna molitva, molitva za neku posebnu nakanu ili molitva za neku posebnu osobu. Kako se moli ružarij opisuju sve katoličke stranice, a zapravo je 20 otajstava razvrstano u četiri tematska kruga, a to su Radosna otajstva, Otajstva svjetla, Žalosna otajstva i Slavna otajstva. Svaki tematski krug uključuje 5 otajstava, a kako krunica ima 5 desetica (5 grupa po 10 zrna koje razdvaja jedno izdvojeno zrno), dobije se 4X5, odnosno 20 otajstava.

Kako se moli ružarij, potrebno je reći da je Otajstvo svjetla uveo papa Ivan Pavao II 2002 godine, a smatra se da je molitvi krunice prethodilo čitanje 150 psalama koje se prakticiralo još u IV i V stoljeću, kao spomen na okupljanje apostola koji su to isto činili, a same Marijanske pobožnosti su se počele širiti tek u XII stoljeću. Uvođenjem narodnog jezika u liturgiju umjesto latinskog čini se da se običnom narodu više sviđalo nizanje Očenaša i Zdravomarija nego čitanje psalama, ako ništa drugo, bilo im je lakše.

Svi vjernici mogu naučiti kako se moli ružarij

Ima nešto u svim religijama što se temelji na opetovanom ponavljanju pobožnih i svetih riječi ili mantranju, a mnoge religije imaju svoje vrste brojanica, nisu to krunice, ali jesu brojanice koje vjernike koje mole uvode u pobožni zanos. Svi vjernici mogu naučiti kako se moli ružarij i trebali bi to naučiti, jer su otajstva sažetak katoličke vjere u malom. Ružarij se moli na poseban način, u Gospinoj krunici je objedinjeno više različitih molitava, zato je tako moćna.

Kako se moli ružarij i zašto, zato što je preko Majke najlakše doći do njezinog Božanskog Sina, Majka nikada ne odbija iskrenu molitvu, u molitvi vjernici pronalaze mir i utjehu jer njezin ponavljajući ritam svakoga uvodi u duboko meditativno stanje ako se moli iz srca. Ružarij donosi rasterećenje, opuštenost i oslobađa molitelje od briga i stresa. Oni koji redovno mole ružarij kroz otajstva doživljava dublje razumijevanje svoje vjere, mnogi dožive upravo moleći krunicu velike milosti blagoslove, svakako duhovno rastu i jačaju.


Tagovi: