6 mjesec trudnoće koji je to tjedan

6 mjesec trudnoće koji je to tjedan

6 mjesec trudnoće koji je to tjedan

Trudnoća je razdoblje u kojem se fetus razvija u utrobi žene. Znati što se događa tijekom svakog mjeseca trudnoće ključno je za brigu o vašem zdravlju i zdravlju vaše bebe. Vaše tijelo će proći kroz određene promjene na koje morate obratiti pozornost. Tijekom trudnoće postoje mnoge stvari koje morate znati kako biste osigurali cjelokupno zdravo iskustvo. Od početnih simptoma do fizičkih i emocionalnih promjena, sve može izgledati vrlo uzbudljivo. 6 mjesec trudnoće, koji je tjedan? Šesti mjesec trudnoće, koji završava s drugim tromjesečjem, donosi značajne promjene i za ženu i za plod koji bolje reagira na zvukove koji dolaze izvana. Ovo razdoblje traje od početka 23. tjedna do kraja 27. tjedna. Do šestog mjeseca trudnoće trudnički trbuh dostigao je impresivnu veličinu. U ovom mjesecu žena se u prosjeku udeblja oko šest kilograma. Iako je trbuh trudnice prilično velik, to ne otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Tada je razvoj fetusa u poodmakloj fazi, jer je polovica procesa završena. 6 mjesec trudnoće obilježen je hormonalnim promjenama koje mogu uzrokovati nagle promjene raspoloženja.

Kako izgleda 6. mjesec trudnoće?

Kako izgleda 6 mjesec trudnoće? Kako će se vaša beba razvijati tijekom ovog mjeseca? Šesti mjesec trudnoće predstavlja kraj drugog tromjesečja. Beba će se vrlo brzo razvijati tijekom ovog mjeseca. Bebini kapci su još zatvoreni, ali se očna jabučica pomiče iza njih. Beba na glasne zvukove reagira pomicanjem. Osim vitalnih organa i unutarnjeg sustava razvijaju se otisci prstiju i stopala. Amnionska tekućina nakuplja se u maternici i ima je oko pola litre, što štiti dijete od ozljeda. U tom razdoblju postoji veća prisutnost slobodnog prostora u maternici, što omogućuje veće kretanje ploda. Trudnica počinje osjećati jače udarce bebe i ritmične vibracije trbuha. Tijekom ovog mjeseca beba može kroz amnionsku tekućinu osjetiti okuse hrane koju jedete i primijetiti da je aktivnija nakon što pojede začinjenu hranu. 6 mjesec trudnoće je vrijeme intenzivnog razvoja bebinog mozga. U tom razdoblju fetus prolazi kroz određenu fazu razvoja živčanog sustava, zbog čega je važno da trudnica izbjegava stresne situacije. Otkucaji srca vaše bebe su glasni, pa ih vaš partner može čuti ako prisloni uho na vaš trbuh.

6 mjesec trudnoće i promjene kod trudnica

Koji se simptomi i promjene javljaju kod trudnice kad počne 6 mjesec trudnoće? Neke promjene mogu vam se učiniti čudnima jer su intenzivne. Ali ne morate brinuti jer su česti tijekom ove faze. Vaše će se grudi nastaviti mijenjati u pripremi za dojenje. Vaše bradavice mogu biti osjetljivije, a veličina i pigmentacija vaše areole će se povećati. Sve ćete više osjećati težinu bebe, zbog čega ćete imati bolove u leđima. Rastuća maternica će uzrokovati određenu nelagodu. U 24. tjednu trudnoće maternica doseže razinu pupka. Možete osjetiti blagu bol u trbuhu. Morat ćete češće mokriti. Osim toga, trbuh ubrzano raste kada počne 6 mjesec trudnoće, a uskoro počinje rasti još brže. Briga o sebi tijekom trudnoće ključna je kako bi sve prošlo glatko. O čemu treba voditi računa u 6. mjesecu trudnoće? Kada se udebljate, mogu se pojaviti intenzivni bolovi u leđima. Najbolje je odmoriti se. Koža će vam se rastegnuti, pa morate stalno vlažiti ovo područje kako biste spriječili strije. Bavite se umjerenom tjelovježbom, poput hodanja. Izbjegavajte predugo stajanje jer biste mogli primijetiti oticanje gležnja. Jedite hranu bogatu vlaknima kako biste izbjegli zatvor i spriječili gastrointestinalne poremećaje.


Tagovi: