Zašto je dobar cink

Zašto je dobar cink

Koliko i zašto je dobar cink?

Koliko i zašto je dobar cink? U jesen kada je za obranu od virusa neophodan snažan imunološki sustav, zdrava prehrana je vrlo važna, posebice ona bogata cinkom. Zašto je cink dobar? Utjecaj cinka na ljudsko zdravlje je ogroman. Iako se ovaj važan mikronutrijent zanemaruje, njegov nedostatak u organizmu može poremetiti naš metabolizam. To prije svega utječe na imunološki sustav koji se bori protiv virusa i bakterija. Brojne studije potvrdile su da se organizam brže oporavlja ako se prvi dan nakon prehlade uzme cink. Također, dovoljna količina ovog minerala u organizmu sprječava širenje virusa. Budući da postoji niz razloga zašto je dobar cink potrebno je naglasiti da ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Smatra se iznimno važnim za rad štitnjače, kao i za regulaciju testosterona. Dakle, funkcije cinka su doprinos dobrom zdravlju općenito. Iako su ljudske potrebe za cinkom vrlo male, gotovo 30% svjetske populacije pati od nedostatka ovog esencijalnog minerala. Čak i mali nedostatak cinka u tijelu može imati negativan utjecaj na naše zdravlje. Nedostatak cinka u organizmu uzrokuje, između ostalog, zastoj u rastu djece, poteškoće u liječenju, umor, loše raspoloženje, promjenu okusa i mirisa.

7 glavnih razloga zašto je dobar cink

Ako još uvijek niste sigurni zašto je dobar cink, smatrajte da su njegove dobrobiti uistinu brojne. Odgovarajuće razine cinka su ključne za dobro zdravlje ljudi. Ovaj esencijalni mineral može neutralizirati djelovanje slobodnih radikala koji su odgovorni za oštećenje tkiva. Antioksidativno djelovanje cinka također sprječava degenerativne bolesti. Pozitivan učinak i zašto je dobar cink vidi se u poticanju dobrog pamćenja, kao iu borbi protiv poremećaja pažnje. Kada je u pitanju ljepota, izuzetno povoljno djeluje na lijep izgled kože i kose te sprječava probleme s aknama. Osim što pozitivno djeluje na zdravlje kože, vrlo je učinkovit u zacjeljivanju rana i opeklina. Također je poznato da krvožilni sustav ima koristi od dobrobiti cinka. Kada se u organizam unese dovoljno cinka, sprječava se nakupljanje kolesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ne smijemo zanemariti činjenicu da je ovaj esencijalni mineral od velike važnosti za prevenciju i liječenje dijabetesa. Osim toga, cink može spriječiti nastanak osteoporoze koja je sve češća kod žena.

Zašto je dobar cink za odrasle

Među mnogim razlozima zašto je dobar cink, moramo pogledati činjenicu da regulira endokrini sustav. Naime, hormonalni sastav ovisi o razini cinka u tijelu. Štitnjača je još jedna komponenta hormonalnog sustava koja ima velike koristi od funkcija cinka. Dovoljna količina cinka u tijelu osigurava pravilnu stimulaciju ove žlijezde. Za muškarce je posebno važan dovoljan unos cinka. Prostata je oštećena ako je razina cinka nedovoljna. Osim toga, cink znatno smanjuje šanse za nastanak raka prostate. Proizvodnja testosterona također ovisi o značajnim razinama cinka. S druge strane, loša funkcija prostate, kao i niska razina testosterona, dovode do smanjenja plodnosti. Posebno je učinkovit u povećanju broja spermija kod muškaraca. Sada kada znate zašto je dobar cink, važno je obratiti pozornost na svoju dnevnu prehranu. Cink se može naći u životinjskim i biljnim namirnicama, poput ribe, kamenica, plodova mora, piletine, crvenog mesa, goveđe jetre, žitarica, sjemenki suncokreta i sezama, bundeve, soje, mahunarki i orašastih plodova.


Tagovi: