Krunica božanskog milosrđa kako se moli

Krunica božanskog milosrđa kako se moli

Što je krunica Božanskog milosrđa?

Krunica Božanskog milosrđa je pobožnost u Katoličkoj Crkvi posvećena Božjem milosrđu, a temelji se na privatnim objavama svetoj Faustini Kowalskoj, redovnici iz Poljske, kojoj je Isus Krist otkrio molitvu za štovanje Božanskog milosrđa. Krunica Božanskog milosrđa moli se na krunici i sastoji se od uvodnih molitava, pet desetica i završne molitve. Na početku se moli jedan Oče naš, zatim Zdravo Marijo i za kraj Vjerovanje, a zatim se na zrncima za Oče naš izgovara molitva. Zatim se na zrncima krunice za Zdravo Marijo moli se nastavak molitve. Nakon pet desetica, na kraju krunice se tri puta izgovaraju završne riječi molitve. Ova molitva ima snažnu poruku o Božjoj ljubavi, milosrđu i praštanju, a vjernici ju mole u nadi za oprost svojih grijeha, kao i za milost i zaštitu za cijeli svijet. Osobito se preporučuje moliti ovu krunicu u tri sata poslijepodne, što je tradicionalno vrijeme kad je, prema predaji, Isus umro na križu. Krunica vrlo je popularna među katolicima diljem svijeta i smatra se molitvom koja donosi velike milosti, pogotovo u trenutku smrti, jer se vjeruje da molitva Božanskog milosrđa otvara vrata spasenja onima koji je iskreno mole.

Kako se moli krunica Božanskog milosrđa?

Krunica Božanskog milosrđa moli se na krunici i započinje se uvodnim molitvama. Prvo se izgovara Oče naš, zatim Zdravo Marijo i Vjerovanje. Nakon toga, na svakom velikom zrnu, gdje se inače moli Oče naš, moli se molitva za krunicu Božanskog milosrđa. Na svakom malom zrnu, gdje se inače moli Zdravo Marijo, se moli sljedeći dio ove molitve. Ova se molitva ponavlja na svakom od deset malih zrnaca u svakoj desetici, ukupno pet puta za svaku deseticu. Nakon što se izmoli svih pet desetica, krunica završava trostrukim ponavljanjem završnog stiha molitve krunice Božanskog milosrđa. Ova molitva se vrlo često moli u tri sata poslijepodne, a to se vrijeme naziva i Časom Milosrđa. Objašnjenje iza tog naziva je da je to vrijeme kada je Isus, prema kršćanskoj vjeri, preminuo na križu. Krunica Božanskog milosrđa donosi velike milosti onima koji je mole s vjerom, poniznošću i pouzdanjem u Božju beskrajnu ljubav i oprost.

Krunica Božanskog milosrđa molitva

Najvažniji dio Krunica Božanskog milosrđa je molitva koja se izgovara na velikim zrncima. Ova molitva je središte same pobožnosti jer izražava ključnu teološku poruku Krunica Božanskog milosrđa, jer se iskazuje ponizno prikazivanje neizmjerne žrtve Isusa Krista, koji je iz ljubavi prema čovječanstvu podnio muku i smrt na križu. Ovim činom vjernik simbolično sudjeluje u Kristovoj otkupiteljskoj žrtvi, prikazujući je Ocu na zadovoljštinu za osobne grijehe, ali i za grijehe cijelog čovječanstva. Središnja misao ove molitve jest da se Božje milosrđe može izliti na sve ljude, bez obzira na težinu grijeha, jer Kristova žrtva ima neograničenu moć otkupljenja. Ova molitva također izražava duboko pouzdanje u Božje milosrđe, koje je jače od svakog ljudskog grijeha. Vjernici vjeruju da izgovaranjem ove molitve s vjerom, osobito u trenucima kušnje ili blizine smrti, mogu zadobiti velike milosti. Kroz ovu molitvu otkriva se temeljna poruka Božanske ljubavi i oprosta, koja je srž cijele pobožnosti Krunice Božanskog milosrđa.


Tagovi: