Kako se ponašati prema osobi sa bipolarnim poremećajem

Kako se ponašati prema osobi sa bipolarnim poremećajem

Što je to bipolarni poremećaj?

Bipolarni poremećaj je stanje ili poremećaj koji je prije bio poznat pod imenom manična depresija. Ovo stanje je karakteristično prema izrazitim promjenama u ponašanju, što se može vidjeti prema ekstremnim usponima u raspoloženju ili maniji te ekstremnim padovima ili depresiji. Kako se prepoznaje bipolarni poremećaj? Osobe koje pate od navedenog poremećaja često doživljavaju izmjenu između maničnih te depresivnih epizoda. Simptomi postoje, no oni mogu varirati od osobe do osobe i potrebno ih je pratiti.

Simptomi koji nisu pod kontrolom mogu rezultirati s narušavanjem obiteljskih, prijateljskih i partnerskih odnosa, mogu doprinijeti neuspjehu u školskom ili poslovnom svijetu, pa čak dovesti i do samoubojstva. Pošto se navedeni poremećaj dijeli na depresivne i manične epizode, potrebno je navesti kako svaka epizoda ima specifične simptome. Depresivna epizoda se prepoznaje po: Osjećaju tuge i letargije, povećanom ili smanjenom apetitu, osjećaju bezvrijednosti, suicidalnih misli, gubitka zadovoljstva ili interesa.

Manična epizoda se prepoznaje po: Visokoj razini uzbuđenja ili energije, doživljaja velikog samopoštovanja, užurbanih misli, manjkom sna, rizično ponašanje. Potrebno je navesti da oboljela osoba može imati i mješovite epizode koje će biti karakteristične prema brzoj izmjeni svih navedenih simptoma. I dok navedene epizode mogu trajati minutama ili satima, one isto tako mogu trajati i danima i tjednima, što može dovesti do ozbiljnih posljedica na mentalno i fizičko zdravlje.

Može li se bipolarni poremećaj dijagnosticirati i liječiti?

Navedeni simptomi često se preklapaju sa stanjima poput depresije ili shizofrenije, stoga je sama dijagnoza veoma teška i naporna. Detaljna dijagnoza uključivat će opsežnu kliničku procjenu koja dolazi od specijalista psihijatrije. Bipolarni poremećaj karakterističan je prema izmjeni depresivnih i hipomaničnih, kao i maničnih te mješovitih epizoda. Kako bi se dijagnoza postavila potrebno je da osoba doživi barem dvije epizode, neovisno o tome da li su zasebno ili mješovite. Da bi se postavila sumnja i dijagnosticirao navedeni poremećaj, liječnik mora imati detaljnu anamnezu te obaviti detaljan fizički pregled.

Da li se bipolarni poremećaj može liječiti? Liječenje je moguće i ono uključuje terapiju lijekovima i psihoterapiju. Osoba kojoj je dijagnosticiran navedeni poremećaj morat će uzimati stabilizatore raspoloženja koji će se uzimati kontinuirano i do kraja života. Svrha ovih lijekova je zaustavljanje simptoma i prevencija novih epizoda. Psihoterapija se provodi kako bi se educirala oboljela osoba i njena okolina, te kako bi se prepoznali najraniji simptomi poremećaja. Ovakvim mješovitim liječenjem osoba koja pati od navedenog poremećaja ima šansu za vođenjem normalnog života.

Kako se ponašati kada osoba ima bipolarni poremećaj?

Kada osoba boluje od bipolarnog poremećaja može biti teško nositi se s njenim usponima kao i padovima. Nažalost, bipolarni poremećaj ne utječe samo na oboljelu osobu, već i na njene bližnje. Kako se ponašati kada osoba ima bipolarni poremećaj? Kako bi osobi koja pati od navedenog stanja olakšali život, savjetuje se da učinite sljedeće: Dobro se informirajte o poremećaju i kako mu pristupiti, budite podrška oboljeloj osobi, pokažite strpljenje i razumijevanje kada je teško, potaknite osobu da se liječi i budite tu za nju.

Život s navedenim poremećajem nikako nije lak, no uz podršku kao i adekvatno liječenje produljuju se sama razdoblja stabilnog te pozitivnog raspoloženja i minimaliziraju se šanse za novim i intenzivnim epizodama. Potrebno je znati kako ovaj poremećaj može nastati bilo kada i kako on može biti rezultat okoline, stresa, nezadovoljstva, traume. Ukoliko primijetite da netko blizak vama doživljava fluktuacije raspoloženja koje traju danima, tada bi bilo poželjno da zatražite mišljenje stručnjaka. Nažalost, navedeni poremećaj ako se ne tretira može dovesti do samoubojstva ili ozbiljnih ozljeda.


Tagovi: