Kako se zovu brojevi kod množenja

Kako se zovu brojevi kod množenja

Brojevi kod množenja i množenje

Množenje možemo opisati kao aritmetičku operaciju koja je zapravo višestruko zbrajanje nekog broja sa njime. U primjeru, broj četiri kada pomnožimo s tri je dvanaest, jer kada bi tri buta zbrojili broj četiri sa njime samim dobili bi rezultat od dvanaest. Kako izgledaju svojstva množenja? Kada imamo cijele i racionalne brojeve, realne te kompleksne brojeve, tada će množenje posjedovati navedena svojstva: Komutativnost - Ovdje sami množenik kao i množitelj mogu zamijeniti svoja mjesta bez da se promjeni umnožak.

Ascocijativnost - Ovdje sami redoslijed množenja nije važan. Distributivnost - Množenje će ovdje biti distributivno radi zbrajanja. Potrebno je navesti i sljedeće stavke koje su bite kada se pojavljuju brojevi kod množenja: Neutralni element koji je broj jedan, nula koja uvijek daje nulu s množenjem, suprotne brojeve koji kada se množe s - 1 uvijek daju suprotan broj, inverzne elemente X. Množenje i sami brojevi kod množenja vidljivi su i u tablici množenja koja jasno prikazuje rezultate kada određeni broj pomnožimo s drugim brojem.

Brojevi kod množenja i postupak množenja

Množenje pripada u računske matematičke operacije, stoga se često postavlja pitanje kako se nazivaju brojevi kod množenja? Hrvatski naziv za brojeve koji se množe su množenik kao i množitelj, dok su faktori zajednički naziv za množenik te množitelj. Dakle, kako se nazivaju brojevi kod množenja? Brojevi koje možemo množiti nazivamo množenik i množitelj. U primjeru a x b=c - brojevi koje ovdje množimo su a ili množenik ili multiplikand, b ili množitelj ili multiplikator, dok je c umnožak ili produkt.

Množenik kao i množitelj zajedno nazivamo faktori. Kada bi se sada vratili u osnovnu školu i kada bi ponovili što je samo množenje brojeva i kako se oni zovu, tada bi ponovili sljedeće gradivo: Množenje je računska matematička operacija koja kraće zapisuje zbrajanje identičnih brojeva. U primjeru, 2+2+2+2 može se isto tako zapisati kao 4x2 i dobit ćemo isti umnožak ili rezultat samog množenja. U samome svojstvu množenja koji se naziva i komutativnost faktore možemo zamijeniti, no sami umnožak ili rezultat uvijek ostaje isti.

Brojevi kod množenja i tablica množenja

Brojevi kod množenja ili brojevi koji se množe vidljivi su i nalaze se i u tablici množenja. Što je tablica množenja? Riječ je o matematičkoj tablici koja se često koristi kako bi se definirala operacija samog množenja prema algebarskom sustavu. Brojevi kod množenja i tablica množenja tradicionalno se uče u školama kao veoma važan dio elementarne aritmetike diljem svijeta, jer upravo on postavlja samu osnovu za operacije s brojevima do 10 i postavlja bazu. U današnjim školama đaci tako uče zapamtiti tablicu množenja do 9x9.

Vjeruje se kako su najstarije tablice množenja koristili i Babilonci i to prije 4000 godina. No, prema podacima oni su koristili bazu koja je dosezala do broja 60. Najstarije tablice množenja do 10 otkrivene su u Kini (305 godina prije Krista)i zapravo je riječ o decimalnim tablicama koje se množe uz pomoć bambusovih traka. Danas se ova tablica često pripisuje grčkome matematičaru Pitagori, pa se stoga negdje naziva i Pitagorina tablica. U današnjem svijetu pronalazimo brojne tablice za množenje, no najčešća je 12x12.


Tagovi: