Kako se kuha kukuruz
![Kako se kuha kukuruz Kako se kuha kukuruz](https://www.arz.hr/wp-content/uploads/2024/10/kako-se-kuha-kukuruz-1024x682.jpg)
Svi znaju kako se kuha kukuruz, no je li to baš tako
Prvo pravilo, kuhajte mladi kukuruz, što je stariji to ga morate duže kuhati. Drugo pravilo, kukuruz kuhajte u dovoljno velikom loncu, klipovi ne smiju viriti iz vode. Treće pravilo, kuhajte kukuruz u posoljenoj vodi, koligod vam se sviđalo treskanje solenkom iznad kuhanog klipa, kuhajte ga u posoljenoj vodi. Svi znaju kako se kuha kukuruz, no je li to baš tako, ima i trikova, neki kuhani kukuruz poslužuju s maslacem i solju, a neki ga kuhaju s maslacem i mlijekom.
Kako se kuha kukuruz, jasno, prvo ga očistite od perušine i svile, zdravije i svježije listove perušine sačuvajte, njima ćete pokriti poslagane klipove kukuruza da sačuvaju originalni okus dok se kuhaju. Dobro posolite vodu, što je slanija kukuruz će biti ukusniji i nitko ga neće trebati dosoliti kada ga poslužite. Ako u vodu dodate čašu mlijeka i 50 grama maslaca (jedna žlica maslaca), skratit ćete vrijeme kuhanja, a kukurz će biti mekši, sočniji i ukusniji i možete ga poslužiti bez maslaca.
Kako se kuha kukuruz i koliko dugo se kuha
Kod kuhanog kukuruza je dobro to što i kad se ohladi, ako ga ostavite u vodi u kojoj se kuhao, samo ponovo pustite da zakipi i tako podgrijan je jednako dobar kao kad ste ga tek skuhali. Prevelike klipove jednostavno prepolovite da vam stanu u lonac. Kako se kuha kukuruz koliko dugo se kuha, mladi kukuruz je dovoljno kuhati 15 - 20 minuta, starijem kukuruzu treba i do 40 minuta kuhanja da omekša, pa i duže vremena.
Kako se kuha kukuruz, ako već znate da zrnje na vašim klipovima više nije tako mlado i sočno, kuhajte kukuruz u ekspres loncu i bit će ga opet dovoljno kuhati 15 - 20 minuta. Tvrđi kukuruz možete kuhati i u zrnu, brže će se skuhati, ali uvijek ga kuhajte u dobro posoljenoj vodi. Ako ste odlučili kuhati kukuruz na pari birajte samo mladi kukuruz. Složite klipove na rešetku ili cjedilo i postavite iznad vrele vode i kuhajte poklopljeno 10 - 15 minuta.
Kako se kuha kukuruz u pećnici
Kod mladog kukuruza kuhanog na pari je odlično to što košaricu skinete nakon kuhanja i pustite da se višak vlage ocijedi s klipova, pa se nikome ništa ne cijedi niz ruke, a svi vole jesti kuhani kukuruz rukama. Kako se kuha kukuruz u pećnici, pa, zapravo se radi o pečenju, ali ne kao na grilu ili žaru. Očišćene klipove položite na alu foliju, posolite ih, možete ih premazati i maslacem i dodati razne začine koje volite.
Kako se kuha kukuruz u alu foliji, tako da svaki tako začinjeni klip dobro umotate u alu foliju da se nigdje ne otvara, posložite ih u posudu za pečenje i pečete u pećnici zagrijanoj na 200°C 25 - 30 minuta, povremeno okrenite klipove u posudi. Nije to baš pravo pečenje, kukuruz će se skuhati u vlastitim sokovima izmiješanim sa začinima koje ste dodali, a zrna će biti jednako mekana i nježna kao i kada kukuruz kuhate u vodi. Bez folije to bi također bi samo pečeni kukuruz.
Tagovi: