Kako se moli krunica gospi od suza

Kako se moli krunica gospi od suza

Što je krunica gospi od suza?

Krunica Gospi od Suza se počela moliti kao odgovor na čudesan događaj koji se dogodio u Siracusi na Siciliji krajem kolovoza 1953. godine. Naime, u kući mladog bračnog para, Angela Iannusa i njegove supruge Antonine, gipsani reljef Bezgrešnoga Srca Marijina, postavljen iznad bračnog kreveta, počeo je plakati ljudskim suzama. Ova neobična pojava je trajala od 29. kolovoza do 1. rujna, te je izazvala golemu pozornost i vjernici su počeli dolaziti u velikom broju kako bi svjedočili ovom čudu. Oko 300 ozdravljenja povezanih s ukazanjima, što je dodatno ojačalo vjeru mnogih i dovelo do brojnih obraćenja. Sicilijanska crkva ubrzo je priznala autentičnost ovog događaja te pozvala vjernike na pokoru i jaču pobožnost prema Bezgrešnom Srcu Marijinu. Sam papa Pio XII. je tijekom Marijanskog kongresa na Siciliji 1954. godine istaknuo važnost Marijinih suza. Sveti Ivan Pavao II. je također naglasio duhovno značenje ovih suza kao znak majčinske boli, molitve i nade za one koji odbijaju Božju ljubav. U Hrvatskoj se uvelike moli krunica Gospi od suza, te se posebna pobožnost Gospi od Suza razvila se u Pleternici.

Kako se uopće moli krunica gospi od suza?

Krunica Gospi od Suza je pobožnost posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Krunica Gospi od Suza sastoji se od sedam otajstava, a svako otajstvo prati događaje iz Marijina života koji simboliziraju njezinu majčinsku ljubav i suosjećanje prema čovječanstvu. Molitva krunice započinje znakom križa, nakon čega slijedi molitva Oče naš, koja nas povezuje s Božjom voljom i priziva snagu Oca nebeskoga. Nakon toga izgovara se sedam puta Zdravo Marija, i nakon svake Zdravo Marija se moli Slava Ocu, kojim zahvaljujemo Presvetom Trojstvu za milosti koje su nam dane. Prvo otajstvo krunice podsjeća na Marijine suze tijekom prorokovanja starca Šimuna, koji je u Hramu prepoznao dijete Isusa kao Spasitelja, ali je i predvidio bol koju će Marija nositi u svom srcu zbog patnji svoga Sina. Drugo otajstvo nas poziva da razmišljamo o suzama koje je Marija prolila dok je sa svetim Josipom tražila izgubljenog Isusa u Jeruzalemu, tri dana u neizvjesnosti i brizi. Treće otajstvo evocira Marijinu bol u trenutku kada je susrela Isusa na Križnom putu, gledajući svog Sina kako nosi križ, ponižen i izranjavan. Četvrto otajstvo odnosi se na trenutak kada Marija stoji pod križem i gleda kako Isus umire, simbolizirajući njezinu nepodnošljivu tugu dok svjedoči agoniji svog Sina. Peto otajstvo donosi Marijine suze dok drži mrtvo tijelo svoga Sina u naručju, trenutak najveće boli i ljubavi. Šesto otajstvo spominje njezinu tugu pri polaganju Isusova tijela u grob, dok sedmo otajstvo završava promišljanjem o njezinim suzama radosti nakon Uskrsnuća kada je Isus pobijedio smrt.

Molitva krunica gospi od suza

Nakon svih sedam otajstava, krunica Gospi od Suza se završava molitvom koja traži Marijin zagovor i zaštitu, gdje se moli za sve one koji su u patnji, traže utjehu i izlaz iz životnih teškoća. Ova završna molitva daje dodatnu snagu vjerniku, podsjećajući na Marijine suze kao znak milosti i Božje ljubavi. U molitvi se izriče povjerenje da će Marijine suze dotaknuti srca onih koji ih zazivaju i donijeti im utjehu i mir. Na kraju krunice, moli se posljednja molitva. Krunica Gospi od Suza nije samo molitva koja se usredotočuje na traženje Marijinog zagovora, već je i duboka meditacija o njezinom majčinskom suosjećanju i boli zbog čovjekova odbacivanja Božje ljubavi. Marijine suze simboliziraju ne samo tugu, već i nadu, jer one otapaju tvrdoću ljudskih srdaca i potiču obraćenje i povratak Bogu. Ova pobožnost nosi snažnu duhovnu poruku za sve vjernike, pozivajući ih da u trenucima životnih poteškoća pronađu utjehu u Marijinim suzama i njezinoj bezuvjetnoj ljubavi prema svome Sinu i svakome od nas.


Tagovi: