Ovo je trik kako ćete se riješiti najezde smrdljivih martina. Potrebno je samo slijediti upute

Ovo je trik kako ćete se riješiti najezde smrdljivih martina. Potrebno je samo slijediti upute

Svake godine, s dolaskom jeseni, mnogi se suočavaju s neugodnim posjetiteljima - smrdljivim martinama. Ovi insekti, poznati po specifičnom mirisu kada se osjete ugroženima, često ulaze u domove tražeći sklonište od hladnoće. Iako nisu opasni po zdravlje, njihova pojava i miris mogu biti vrlo neugodni. No, srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova kako se učinkovito riješiti ovih dosadnih kukaca.

1. Zapečatite ulazne točke
Smrdljivi martini ulaze u kuće kroz pukotine, prozore, vrata i ventilacijske otvore. Prvi korak je sprječavanje njihovog ulaska. Pregledajte kuću i zapečatite sve pukotine i rupe, čak i one najmanje. Na prozorima postavite mrežice protiv insekata kako biste dodatno spriječili njihov ulazak.

2. Napravite prirodni repelent
Smrdljivi martini ne podnose određene mirise, pa možete iskoristiti prirodna sredstva kako biste ih držali podalje. Pomiješajte vodu s nekoliko kapi eteričnih ulja, poput metvice, lavande ili ulja čajevca, i poprskajte ovu mješavinu po prozorima, vratima i mjestima gdje ih najčešće viđate.

3. Koristite ljepljive zamke
Ljepljive trake su jednostavan i učinkovit način za hvatanje smrdljivih martina. Postavite ih na mjesta gdje insekti često prolaze, poput prozorskih okvira ili ispod svjetiljki, jer smrdljivi martini privlače svjetlost. Kada insekti dođu u kontakt s trakom, zalijepit će se i više neće moći ući u vaš dom.

4. Izbjegavajte njihovo ubijanje rukama
Iako vam se može činiti primamljivo odmah ih zgnječiti, to nije najbolja opcija. Kada smrdljivi martini osjete opasnost ili ih zgnječite, otpuštaju neugodan miris koji može ostati u prostoru dugo vremena. Umjesto toga, pokušajte ih nježno ukloniti uz pomoć papira ili čaše i izbaciti ih van.

5. Usisavač kao alat
Jedan od najučinkovitijih načina za brzo uklanjanje smrdljivih martina iz doma je usisavač. Koristite usisavač s dugim nastavkom kako biste ih usisali s teško dostupnih mjesta. Nakon što ih usisate, ispraznite vrećicu vani kako bi kukci bili daleko od kuće.

6. Postavite svjetlosne zamke vani
Smrdljivi martini, kao što je već spomenuto, privlače svjetlost. Možete iskoristiti ovu njihovu slabost postavljanjem svjetlosnih zamki izvan kuće. Na taj ćete način skrenuti njihovu pažnju izvan doma, a ne prema unutrašnjosti. Svjetlosne zamke privući će insekte, koji će se tada zalijepiti ili upasti u zamke.

7. Redovito čistite dom
Redovito čišćenje doma, uključujući prozore, vrata i kutove prostorija, pomoći će u smanjenju broja smrdljivih martina. Kukci su manje skloni ulasku u čiste i mirisne prostore, pa redovito brisanje i prskanje površina prirodnim repelentima može biti vrlo učinkovito.

Zaključak
Smrdljivi martini mogu biti prava napast, ali s pravim mjerama možete ih se riješiti i spriječiti njihov ulazak u vaš dom. Važno je djelovati preventivno, zapečatiti sve ulazne točke i koristiti prirodna sredstva koja ih odbijaju. Slijedeći ove jednostavne korake, vaš dom će ponovno biti mirno i ugodno mjesto bez neželjenih posjetitelja.


Tagovi: