Kada započinje kazneni postupak

Kada započinje kazneni postupak

Što je kazneni postupak?

Kazneni postupak opisuje se kao skup od pravno uređenih radnji koje se poduzimaju od strane raznih državnih tijela i drugih sudionika u postupku kada postoji sumnja na kazneno djelo. Potrebno je navesti kako je kazneni postupak reguliran od strane odredbi Zakona o kaznenom postupku, ali njegovo samo trajanje nije određeno, i isto tako nema određeni rok u kojemu bi trebao završiti. No, jasno je kako bi navedeni postupak trebao biti završen u što razumijem roku.

Sami tijek kaznenog postupka ovisit će o relevantnim činjenicama kao i potrebnim dokazima. I dok samim Zakonom nije određen točan rok trajanja nekog kaznenog postupka, Ustav Republike Hrvatske u članku 29. navodi razumne rokove odluke koji se temelje na sumnji ili na optužbi nekog kažnjivog djela. Osumnjičenik, okrivljenik i optuženik bit će obaviješteni u najkraćem mogućem vremenu o svim naravima i razlozima za neku optužbu koja se diže. Ovo daje potrebno vrijeme kako bi se druga strana pripremila za svoju obranu.

Koliko traje kazneni postupak u Hrvatskoj?

Kao što je već navedeno, trajanje bilo kojeg kaznenog postupka nije određen prema Ustavu niti zakonu. Navedeno znači da će kazneni postupak prema teoriji trajati sve dok ne ode u zastaru. Postoji niz faktora koji igraju ulogu u samom postupku trajanja nekog postupka. Kada je postupak složeniji on će sadržavati više dokumentacije te dokaznog materijala, što će dovesti do duljeg trajanja radi proučavanja navedenog. Ono o čemu također ovisi trajanje je i dostupnost određenog okrivljenika.

Ako se do osobe ne može doći, tada dolazi do odgode rasprave, ali i do drugih rigoroznijih mjera poput istražnog zatvora i suđenja u odsutnosti. Isto tako, ako u postupku sudjeluje poveći broj okrivljenika, tada je veća mogućnost da postupak traje dulje. O čemu još ovisi trajanje kaznenog postupka? O samom stavu okrivljenika prema optužbi. Kazneni postupak će ovisiti od slučaja do slučaja, ali i nizu drugih manjih faktora. Kada se u obzir uzmu sve okolnosti, tada pojedini predmet može biti pravomoćno riješen već u svega par dana ili tjedana, no isto tako može potrajati i nekoliko mjeseci ili godina.

Kada započinje kazneni postupak?

Kazneni postupak će započeti; Uz pravomoćno rješenje o istrazi koja se provodi (ako je ista potrebna), potvrdu optužnice (kada istraga nije napravljena), zakazivanjem termina rasprave na temelju privatnih tužbi i donošenju presude o korištenju kaznenog naloga. Nakon kaznenog postupka, ukoliko se okrivljenik dokaže krivim, tada će on biti kažnjen s zatvorom ili novčanom kaznom. Što je sa zastarom? Kazneni postupak u teoriji može trajati sve dok ne nastupi zastara. Ako zastara nastupi prem samim sudom, tada se presuda donosi u korist okrivljenika i sama optužba se odbija.

Potrebno je navesti kako za određena kaznena dijela ne važi navedena zastara i ono se odnosi na; genocid, zločine iz agresije, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, terorizam, teška ubojstva, teška kaznena djela u spolnom zlostavljanju, iskorištavanje djeteta, ubojstva osoba koje su pod međunarodnom zaštitom i ostala djela koja neće zastarjeti prema Ustavu Republike Hrvatske ili prema međunarodnim pravima. U zaključku, kazneni postupci ovise o mnogo čimbenika.


Tagovi: