Kada u mirovinu

Kada u mirovinu

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 15:03
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 500 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Mikro kredit: Uz zatraženi iznos 300,00 EUR na period od 30 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 301,68 EUR, uz kamatnu stopu 0,00% te EKS 7,03%, iznos Premije 1,68 EUR te iznos mjesečne rate 301,68 EUR (1 rata). Plus kredit: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz kamatnu stopu 0,00% te EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,25%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kada u mirovinu i što je potrebno znati prije odlaska u mirovinu?

Kako se približava vrijeme za mirovinu, mnogi će se pitati kada u mirovinu, kao i što je potrebno znati prije odlaska u nju? Kako se ne bi susreli s raznim neugodnostima i pitanjima bez odgovora, važno je da na vrijeme ispitate sve ponuđene opcije kako bi imali što mirnije zlatno doba. Kada u mirovinu? Od 2024. godine pravo na ostvarenje pune imovine imat će muškarci koji imaju navršenih 65 godina života, kao i žene koje imaju navršene 63 godine i 6 mjeseci života, uz potreban uvjet da imaju barem 15 godina radnog staža.

Iznimka se može vidjeti kod dugogodišnjih osiguranika koji su skupili preko 40 godina radnog staža, a kojima nedostaju navedene godine života. Oni će stječi pravo na punu mirovinu onda kada službeno navrše 60 godina svog života i kada imaju 41 godinu staža. Što je s prijevremenim mirovinama? Na nju imaju pravo muškarci koji su navršili 60 godina života, kao i žene koje su navršile 58 godina i 6 mjeseci života, uz potreban uvjet da imaju barem 35 godina u mirovinskom stažu.

Kada u mirovinu i kako zatražiti mirovinu?

Ako pripadate u gore navedene kategorije i želite otići u mirovinu u roku od narednih godinu dana, tada je prvi korak podnošenja posebnog zahtjeva koji donosi informativni izračun vaše mirovine prema hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje/HZMO. Zahtjev će se slati putem službene stranice HZMO-a preko sustava e-Građani, i tada je on besplatno. Ako se navedeni zahtjev ipak podnosi osobno, tada je potrebno otići u područnu službu samoga zavoda i usluga se naplaćuje 7,29 €. Kada u mirovinu? Kada ste se odlučili u mirovinu i podnijeli navedeni zahtjev, REGOS vam je dužan dostaviti informacijski izračun vaše buduće mirovine.

Ovaj izračun se sastoji od zapravo dva izračuna; izračun za mirovinu prema prvom stupu i radi se od strane HZMO-a, te onoga za mirovinu prema drugome stupu i on se radi od strane mirovinskog osiguravajućeg društva. Potrebno je imati na umu da se od početka 2024. godine mijenjao i izračun, što znači da su na snagu stupile izmjene vezane za mirovinske zakone kojima se izračunava dodatak na mirovine prema drugom i prvom stupu. Kada u mirovinu se možda čini kao jednostavno pitanje, no ono je okruženo mnoštvom informacija.

Kada u mirovinu i kako do prve mirovine?

Odlazak u mirovinu tražit će od vas 4 osnovna koraka; U prvom koraku potrebno je podnijeti gore navedeni zahtjev za starosnu ili isto tako za prijevremenu mirovinu u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Navedeno je potrebno napraviti barem mjesec dana prije odlučenog odlaska u mirovinu i prije nego se prestanete osigurati. U drugom koraku REGOS će vam na kućnu adresu ili osobni mail poslati vaš informativni izračun buduće mirovine. Ovaj izračun dijeli se na dva bitna izračuna: Mirovina prema prvom stupu i radi se od strane HZMO-a i mirovina prema drugom stupu i radi se od strane mirovinsko osiguravajućeg društva.

Treći korak se odnosi na odluku o izboru vaše mirovine (prvi stup ili njih oba), i odluka se potpisuje kao osobna izjava na šalteru REGOS-a ili Fine. Izjava će se dostaviti HZMO-u koji će zatim izdati rješenje kako su priznata vaša prava na ostvarivanje mirovine. Četvrti i zadnji korak odnosi se na određivanje mirovine prema odabranim stupovima. Kada u mirovinu je pitanje koje se najčešće veže za pojedinca i njegov radni staž. Prije odlaska u mirovinu potrebno je dobro se informirati o svojim pravima i budućoj isplati, kao i postaviti si pitanje kada u mirovinu, kada je to najisplativije.


Tagovi: