Što je kadaif

Što je kadaif

Što je kadaif uopće?

Što je kadaif? Kadaif je tradicionalni desert koji potiče iz Bliskog istoka, a vrlo je popularan i u mediteranskim zemljama, posebice u Turskoj, Grčkoj i na Balkanu. Što je kadaif se odnosi na specifičnu vrstu tijesta koje se koristi u pripremi ovog deserta, a ono je vrlo tanko i nitasto, nalikujući na konac ili vlakna. Tijesto kadaifa priprema se od pšeničnog brašna i vode, a proces izrade uključuje kuhanje tijesta u posebnom obliku, gdje se stvara dugačke i tanke niti koje se potom koriste za formiranje kolača. Kadaif se nadijeva s raznim nadjevima, među kojima su najčešći mljeveni orašasti plodovi poput pistacija, oraha ili badema, ali i s kombinacijama mlijeka, sira ili čak čokolade. Kadaif je omiljeni desert na mnogim svečanostima i slavljima, a često se poslužuje uz čaj ili kavu. U nekim regijama, kadaif se priprema i s kremama poput kadife (mousse) ili sa sladoledom. Kako se priprema kadaif možete otkriti u sljedećem dijelu članka.

Što je kadaif i koji su sastojci potrebni?

Sada kada smo vam otkrili što je kadaif, otkriti ćemo vam kako ih možete vi sami napraviti kod kuće. Što je kadaif je popularni turski desert za koji će vam trebati tek nekoliko sastojaka. Od sastojaka će vam trebati 1 kilogram brašna, 1 kilogram oraha, 750 grama šećera, 6 jaja, 250 mililitra ulja, 250 grama grožđica te prstohvat soli. Kako biste pripremili ovaj slasticu, prvo trebate napraviti kadaif rezance. U veću posudu prosijajte brašna, zatim u sredini napravite udubljenje u koje ćete ubaciti jaja. Dodajte prstohvat soli i počnite polako mijesiti tijesto, postepeno dodajući što manje vode, kako biste dobili čvrsto, ali elastično tijesto. Važno je da tijesto bude dovoljno čvrsto da se može razvlačiti u tanke kore. Nakon što ste umijesili tijesto, podijelite ga na četiri dijela i svaki dio razvucite oklagijom u vrlo tanke kore. Kore bi trebale biti što tanje, gotovo prozirne. Razvijene kore ostavite da se osuše na ravnoj površini. Ako imate mašinu za rezanje tijesta, iskoristite je za stvaranje što tanjih rezanaca, jer s time ćete dodatno povećati hrskavost kadaifa.

Što je kadaif i kako se priprema?

Što je kadaif su tradicionalni turski rezanci koji se mogu i kod kuće pripremiti. Sljedeći korak je priprema punjenja. Orašasti plodovi se trebaju na sitno nasjeckati ili grubo samljeti kako bi se dobila tekstura koja se lako može složiti unutar tijesta. Tijesto se može slagati u slojevima unutar lima, pri čemu se između svakog sloja ravnomjerno raspoređuje mješavina orašastih plodova. Može se tijesto zamotati u oblik malih rolica ili savijača s punjenjem u sredini. Kada je tijesto složeno ili smotano, premazuje se dodatnim maslacem kako bi se postigla bogata, zlatno-smeđa boja tijekom pečenja. Lim zatim stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i neka se peče otprilike 30 do 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i bude hrskava. U međuvremenu, pripremite sirup od šećera, vode i limunova soka. Smjesa se zagrijava na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi i sirup ne postane gust. Po želji, u sirup možete dodati ružinu vodicu, cimet ili vaniliju za dodatnu aromu. Nakon što ste kadaif izvadili iz pećnice, odmah ga prelijte s vrućim sirupom kako bi tijesto upilo sve okuse. Ostavite ga da se potpuno ohladi, a zatim ga narežite na komade i poslužite. Što je kadaif je odličan desert koji možete poslužiti uz šalicu kave ili čaja, te je idealan i za svečane prigode.


Tagovi: