Kako dresirati mačku

Kako dresirati mačku

Kako dresirati mačku i da li je dresiranje mačke potrebno?

Mačke su uz pse svakako najpoželjniji i najčešći kućni ljubimci. Kada se priča o socijalizaciji ili dresiranju kućnih ljubimaca prvo nam na pamet padnu psi, svi znamo kako su psi voljni i željni ugoditi svome vlasniku i kako je sama dresura često zabavno iskustvo za psa i vlasnika, no što je s mačkama? Kako dresirati mačku?

Dresura mačke s druge strane nikada nije lagan pothvat, ali ono je moguće ako zaista želite imati mačku koja se pristojno ponaša i koja će vama i vašoj obitelji pružati dosta zabave i smijeha. Mačke se najčešće ne dresiraju, mnogi misle kako mačke treba pustiti da budu ono što jesu, što u mnogim slučajevima može dovesti do raznih neugodnih iskustva. Mačka koja nije dresirana nikada neće razumjeti što smije raditi, a što ne.

Upravo iz navedenog razloga je dresura mačke potrebna samoj mački ali i njenom vlasniku. Kao i kod štenaca kod psa, dresuru mačke je najbolje početi kada tek uzmete mačića. Postoji poslovica koja kaže kako se starog psa ne može naučiti nove trikove, što je djelomično istinito. Što je vaša mačka starija to su veće vjerojatnosti da nikada neće naučiti ono što od nje zapravo tražite.

Kako dresirati mačku? Ako ćete se baciti u proces dresiranja mačke imajte na umu da je bitno da između vas postoji doza povezanosti. Često se kaže kako mačka nema svog gospodara i da je ona sama svoj gospodar, ali kao i psi one vrlo dobro znaju tko je njen vlasnik. Zapamtite da mačka traži pozitivnu reakciju na dobro odrađenu narednu ili trik.

Kako dresirati mačku i što je potrebno znati u procesu dresure?

Kod cijelog procesa kako dresirati mačku najbitniji faktor je moć pozitivnosti. Dresiranje mačke će vam uvelike pomoći kod komunikacije između vas i mačke. Za početak dresure preporučujemo da naučite mačku osnove poput da ona dođe kada ju zovite. Stanite otprilike na 60 cm udaljenosti od vaše mačke, zovite je po njenom imenu kako bi ona zadobila vašu pažnju, zatim joj recite "Dođi" i pokažite joj mačju poslasticu.

Ako možda mačka ne reagira na navedenu udaljenost, tada probajte udaljenost smanjiti i postepeno povećavati. Mnogi ne vjeruju, ali mačke je lagano dresirati, baš poput psa i mačka će sve napraviti za hranu, tako da uvijek imajte na pameti da pozitivno ponašanje morate nagraditi kako bi si mačka povezala odrađenu stvar kao nagradu. Mačke možete naučiti gotovo sve, samo je naravno potrebna volja i strpljenje.

Sada kada pobliže znate kako dresirati mačku, da li je moguće mačku odučiti od neke loše navike? Svakako! Mnogi vlasnici često imaju tako problem s grebanjem namještaja. Važno je naglasiti kako mačka ne grebe namještaj namjerno, ona to radi u svrhu brušenja svojih kandži. Jednostavna solucija za ovakav problem bi bila nabavka grebalice koja na sebi ima krevet i zabavne vezice s kojima se mačka može igrati.

Kako dresirati mačku i da li mačke treba nagrađivati?

Ukratko odgovor je da, mačke treba nagrađivati kada naprave ono što vi želite. Mačke baš poput psa povezuju brže kada je u pitanju hrana, točnije određenu stvar koju čine kako bi vam udovoljili će povezati s dobitkom slasne poslastice, i upravo tako se dobiva željeno ponašanje koje se kasnije svede na rutinu. U prošlom primjeru smo naveli kako grebanje namještaja možete spriječiti tako da kupite mačju grebalicu, no isto tako bi bilo poželjno ako imate kućnu mačku da naučite svoju mačku na rezanje noktiju.

Ako imate kućnu mačku koja nije po vani, ona će i dalje imati osnovne nagone, jedan od tih nagona je upravo brušenje kandži ili noktiju po vašem namještaju. Kako bi se riješili ovakvog ponašanja najbolje je mački rezati nokte. Kako bi dobili povjerenje mačke da to učinite, bitno je nagraditi mačku kada vam dopusti da dirate njenu šapicu i stisnete jastučić kako bi kandžice izašle van.

Prije nego krenete u osnovne procese kako dresirati mačku bilo bi poželjno da pronađete i ustanovite najomiljeniju poslasticu koju vaša mačka voli. Imajte na umu kako nagrade i poslastice ne smiju biti obilne, točnije da se one dobivaju samo kada učini ono što se od mačke traži. Cijeli proces kako dresirati mačku je svakako vrijedan truda, ono ne samo da jača vezu između vas, već vam pomaže da živite u skladu.


Tagovi: