Acetatna folija gdje kupiti
Papir za pečenje se odavno koristi i za slastice i za slana jela u škartocu, ali kod odvajanja od pečenog biskvita čupa dijelove biskvita i tako ostavlja manje ili veće rupe i rupice, pa torta na kraju nikada ne ispadne uredna i ravna. Isto je i s kremama, ako papirom obložite kalup dok filate tortu, papir upije dio kreme, pa kod odvajanja dobijete izgled grube fasade. Želite kolače kao iz slastičarnice, treba vam acetatna folija.
No, nemojte se zabuniti, acetatna folija se ne koristi za pečenje, nego za torte i kremaste kolače koji se ne peku ili samo za filanje već pečenih i razrezanih biskvita. Prodaje se u rolama ili u listovima u nekoliko različitih dimenzija, a možete je i sami rezati na potrebne veličine. Idealna je za kreme sa želatinom, jer su one tijekom izrade kolača u polutekućem stanju i nalijevaju se glatko bez zračnih mjehurića i rupica, ali vam treba malo vježbe da je naučite koristiti.
Šareni kolačići nisu odavno samo razni suhi kolačići, kremasti kolači sa višeslojnim i raznobojnim slojevima kreme i na sličan način filane i slagane torte od višebojnih slojeva kreme su novi novi trend, ali moraju biti ravnih rubova i glatkih oblina da bi izgledali profesionalno i primamljivo. Acetatna folija za raznobojne torte i kolače je idealno pomagalo, a možete je kupiti u svakoj trgovini koja prodaje slastičarski pribor i ukrase za torte i kolače ili online.
Divno je i isplativo što se acetatna folija može koristiti više puta, samo je operete, posušite i spremite. Ne trebate je nauljiti, time ništa ne postižete, ali ako slažete višebojne slojeve kreme, radite u fazama, svaki sloj nakratko stavite u zamrzivač, do 30 minuta, tako se boje i slojevi neće pomiješati. Jednako postupate i ako slažete raznobojne kupove samo od kreme, tek kada se prethodni sloj posve stisne i smrzne u zamrzivaču, dodajete novi sloj na njega.
Kada počnete koristiti acetatnu foliju učit ćete u hodu, naučit ćete da kreme sa maslacem ili margarinom ne trebate zamrzavati, dovoljno ih je samo dobro ohladiti, možda kod odvajanja folije ne dobijete idealnu glatkoću, ali će biti bolje od ručno rađene "fasade". Uz to, takve kreme je potrebno kompaktno puniti bez mjehura i zračnih džepova. Acetatna folija, kreme bez maslaca i staklene glazure daju najbolje rezultate, najbolje glatke zaobljenosti i idealne ravnine, ali uz smrzavanje.
To ne znači da acetatna folija ne može pomoći da dobijete idealnu tortu sa kremom od sira ili trobojne čaše krema od raznobojnih pudinga. Za ravno dno biskivita koji se ne peče izrežite krug folije veličine kalupa, za ravne stranice biskvita obložite kalup trakom od folije, za vrh torte upotrijebite okrenutu donju glatku stranu, prelijte polutekućom kremom ili staklenom glazurom, pokrijte istim takvim krugom folije i stavite na zamrzavanje na nekoliko sati, izvadite iz zamrzivača i za 10 minuta skinite foliju i imat ćete savršeno ravan rub.
Tagovi: