Aspartam gdje ga ima
Što je aspartam
Aspartam je kemijski spoj koji se koristi kao umjetni nesaharidni zaslađivač umjesto šećera, pa je vrlo praktičan u prehrani dijabetičara. Ovaj kemijski spoj otkriven je slučajno kada je 60 tih godina prošlog stoljeća američki kemičar James Schlatter slučajno liznuo prst dok je istraživao upravo taj kemijski spoj bez mirisa, slatkog okusa.
Slatkoća koju ovaj kemijski spoj daje dvjesto puta je jača od šećera pa je za zaslađivanje potrebna izuzetno mala količina. Danas se vrlo često koristi kao zaslađivač u mnogim proizvodima kao što su pudinzi, jogurti, bezalkoholna pića, razni slatkiši i još jako puno proizvoda koje konzumiramo u svojoj prehrani. Njegova je energetska vrijednost zanemariva, a po sastavu je metilni ester dipeptid.
U suhim uvjetima je stabilan prah, no kod termičke obrade se razgrađuje, a kod dulje termičke obrade gubi na slatkoći pa nema širu primjenu kao sastojak kolača koji se trebaju dulje termički obrađivati. Aspartam se u ljudskom tijelu u potpunosti razgrađuje.
Gdje se može nabaviti aspartam
Aspartam kao proizvod se teško može nabaviti u slobodnoj prodaji u ljekarnama, bio ljekarnama, trgovinama zdravom hranom, drogerijama jer iako je umjetni zaslađivač koji se koristi u mnogim proizvodima postoje pobornici mišljenja o njegovoj štetnosti za ljudsko zdravlje. Upravo iz tog razloga je teško nabaviti ovaj kemijski umjetni zaslađivač kao što možete nabaviti neki drugi umjetni zaslađivač i koristiti ga kao zamjenu za šećer.
Na internetskim stranicama možete pronaći web stranice gdje biste mogli nabaviti aspartam, no već poučeni iskustvom mnogi od vas znaju da kupovine proizvoda sa neistraženih i neprovjerenih stranica može donijeti štete i vašem zdravlju i vašem životu.
Ne preporučujemo da nabavljate ovaj proizvod kao zaslađivač jer su u zadnjih par desetljeća provedena znanstvena istraživanja kojima se dokazuje štetnost za ljudski organizam naročito u području kancerogenosti. Iako je je ovaj kemijski spoj sastojak mnogih proizvoda koje konzumiramo u svojoj prehrani znanstvenici upozoravaju da ovaj umjetni zaslađivač nije baš tako bezopasan kakvim ga se predstavlja.
Aspartam i znanstvena ispitivanja
Posljednjih je desetljeća dignuta velika prašina oko umjetnog zaslađivača koji je kemijeski spoj aspartam i sastojak je mnogih prehrambenih proizvoda. Kako se aspartam sastoji od dvije aminokiseline, fenilalanin i aspartamska kiselina, on uz to sadrži i metil ester koji se nakon konzumacije pretvara u tijelu u metanol. Ovaj spoj metanol u ljudskom tijelu uništava mijelinska tkiva koja su potrebna za živčani sustav i održavaju živčani sustav zdravim i funkcionalnim. Znanstvenim istraživanja je ustanovljeno da i aspartamska kiselina loše djeluje na ljudsko zdravlje jer uništava neurone i mozak, dok fenilalanin dugoročno uzrokuje razna emocionalna stanja poput depresija, gubitka pamćenja, glavobolje.
U Americi su znanstvenici dokazali da dugoročno i pretjerano konzumiranje ovog umjetnog zaslađivača utječe na pogoršanje nekih kroničnih bolesti. To su Parkinsonova bolest, epilepsija, tumori na mozgu, sindrom kroničnog umora, multipla skleroza, dijabetes, a može izazvati i deformacije kod novorođenčadi ukoliko je majka tokom trudnoće konzumirala previše proizvoda s ovim sastojkom. Pa zašto se onda ovaj sastojak dodaje u preko 6000 prehrambenih proizvoda je vaše pitanje? Kada je spoj pušten u proizvodnju prehrambenih proizvoda znanost nije imala dovoljno dokaza o štetnosti, a kako znanstvenici uporno preispituju aditive i njihovu štetnost tako je i za ovaj kemijski spoj bilo potrebno vrijeme o dokazivanju štetnosti.
Tagovi: