Biljke i voće koje pospješuje probavu – Ljekovito bilje

Biljke i voće koje pospješuje probavu - Ljekovito bilje

Zdrava probava traži konzumaciju određenih namirnica

U današnje vrijeme mnogi pate od problema s probavom. Ovi problemi posljedica su suvremenog načina života - organizam doživljava previše stresa, jede se nezdrava hrana, premalo vježbanja. Sve ovo očituje se na našoj probavi. Što jesti kako bi potaknuli probavu? Gotovo svugdje možemo pročitati kako redovita probava započinje s konzumacijom svježeg voća i povrća, ali i određenog bilja i začina. Mnogima je teško uskladiti dobru prehranu i svakodnevni tempo života, što dovodi do problema. Kako pomoći svojoj probavi?

Ako nemate vremena za svakodnevno kuhanje i konzumaciju svježih namirnica, tada je dovoljno da barem u jednom obroku pojedete nešto što će vas potaknuti da otiđete na wc. Namirnice koje mogu pomoći vašoj probavi su: Cjelovite žitarice - Sadržavaju vlakna koja će pridonijeti normalnom funkcioniranju probavnog sustava. Banane - Idealno rješenje ako imate osjetljiv želudac. Brzo zasite, daju energiju, potiču probavu. Probiotici - Pronalazimo ih u fermentiranim mliječnim proizvodima. Dobre bakterije nužne su za pravilno funkcioniranje crijeva. Ako je vaša probava loša, tada možete razmisliti i o konzumaciji ljekovitog bilja.

Probava će vam biti zahvalna ako u svakodnevnu konzumaciju uključite ljekovito bilje

Svježe voće i povrće, probiotici, puno tekućine - često vidimo kako je navedeno recept za zdravu probavu. I dok je navedeno istina, zanemaruje se utjecaj pojedinih biljaka. Biljke često konzumiramo suhe, u obliku čaja, no da li ste znali da one mogu poslužiti i kao začini? Probava će vam biti zahvalna ako razmotrite konzumaciju navedenih biljaka: Žestika, pasdren i pasjakovina, krušina, žestika, rabarbara, sena, tmina, skočac, ricinus i kelj. Sve navedene biljke rastu u našem podneblju i mogu se iskoristiti za poboljšanje probave.

Prije konzumacije poželjno je savjetovati se sa stručnjakom, osobito ako često patite od zatvora i drugih probavnih tegoba. Danas na tržištu možete pronaći i brojne preparate koji sadrže navedene biljke i koriste se za ubrzanje probave. Što se savjetuje? Probava se može ubrzati i potaknuti na mnogo načina, no poželjno je da to radimo na sigurne načine. Ako se ne razumijete u navedeno bilje, tada je poželjno da ne eksperimentirate, već da potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

Redovita probava traži promjene u svakodnevnom životu

Ako patite dulje vremena od zatvora, tada znate da nešto nije u redu s vašom probavom. Što je potrebno poduzeti kako bi uklonili problem zatvora i lijenih crijeva? Povećajte konzumaciju ulja - Često se naglašava kako se ulja trebaju izbjegavati, no ona su esencijalni dio zdrave i redovite probave. Neka vaša prehrana sadržava što više prirodnih ulja. Izbjegavajte suhu prehranu - Suha hrana nema dovoljno vlage, što znači da se teže probavlja. Uvijek jedite hranu koja je prirodno vlažna i kuhana, nikako suha. Izbjegavajte konzumaciju sirove hrane - Sirova hrana teško je probavljiva i zahtijeva posebne enzime.

Detoksikacija organizma - Zdrava i redovita probava traži čišćenje organizma ili detoksikaciju. Detoksikacija se može napraviti uz prirodne sokove od voća i povrća, ili samo uz vodu. Prekinite konzumaciju kruha, tjestenine i zobenih pahuljica - Ugljikohidrati su svakako korisni, no ne u velikim količinama. Teški ugljikohidrati usporavaju rad crijeva i potiču debljanje. Jedite cjelovite žitarice - Složeni ugljikohidrati sagorijevaju postepeno i daju nam potrebnu energiju. Ako je vaša probava spora i radi toga se ne osjećate dobro, tada probajte napraviti promjene u svakodnevnom životu.


Tagovi: