Budwig doručak nuspojave

Budwig doručak nuspojave

Što je Budwig doručak?

Budwig doručak je prehrambeni koncept koji je razvila njemačka biohemičarka i nutricionistkinja Dr. Johanna Budwig. Ovaj doručak se temelji na kombinaciji posnog sira i lanenog ulja, zajedno s drugim sastojcima kao što su voće, orašasti plodovi i med. Dr. Johanna Budwig je tvrdila da je ova kombinacija namirnica korisna za poboljšanje zdravlja i pomaže kod liječenja raznih bolesti, uključujući rak. Budwig je razvila svoju teoriju prema kojoj je ključno za zdravlje tijela održavati optimalan omjer esencijalnih masnih kiselina, posebno omega 3 i omega 6 masne kiseline, te drugih hranjivih tvari u tijelu. Ona je vjerovala kako je kombinacija posnog sira i lanenog ulja ključna za stabiliziranje ovog omjera i poticanje bolje apsorpcije hranjivih tvari. Budwig doručak uključuje sljedeće narminice, a to su posni sir koji je bogat proteinima i kalcijem, laneno ulje koje vrvi omega 3 masnim kiselinama, voće poput jagoda, borovnica, malina, ili banana, orašasti plodovi poput lanenog sjemena, badema, lješnjaka, te med za slatkoću i dodatne hranjive tvari.

Kako pripremiti Budwig doručak?

Za Budwig doručak su potrebne 4 žlice posnog sira, 2 žlice hladno prešanog lanenog ulja, 1 voće po želji, 2 žlice mljevenih orašastih plodova i, opcionalno, 1 žlica meda. U zdjeli pomiješajte posni sir i laneno ulje. Pomiješajt posni sir i laneno ulje dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Dodajte nasjeckano voće po svojem izboru. Možete koristiti svježe bobičasto voće, jabuke, kruške, banane ili neko drugo voće koje Vi volite. Dodajte zatim mljevene orašaste plodove kao što su bademi, lješnjaci ili lan sjemenke. Orašasti plodovi dodaju dodatnu teksturu i okus doručku. Po želji, dodajte žlicu meda za slatkoću. Med također može pružiti dodatne hranjive tvari i okus. Pažljivo promiješajte sve sastojke kako biste ih ravnomjerno rasporedili u smjesi. Poslužite odmah i uživajte u svojem doručku. Budwig doručak možete prilagoditi prema svojim preferencijama. Možete eksperimentirati s različitim voćem, orašastim plodovima i drugim dodacima kako biste stvorili kombinaciju okusa koja Vam odgovara.

Budwig doručak - nuspojave

Budwig doručak, kao i bilo koja druga prehrambena praksa, može imati potencijalne nuspojave ili izazvati određene reakcije kod pojedinaca, iako su nuspojave obično rijetke i blage. Budwig doručak sadrži kombinaciju različitih sastojaka, uključujući posni sir, laneno ulje, voće, orašaste plodove i med, te ljudi koji imaju osjetljivu probavu mogu iskustiti probavne smetnje poput nadutosti, plinova ili proljeva. Osobe koji su alergični na orašaste plodove ili na med bi trebali pripaziti kod pripreme ovog doručka jer mogu iskusiti alergijske reakcije poput svrbeža, osipa, oticanja ili drugih simptoma. Laneno ulje može dovesti do gastrointestinalnih problema, te kako sadrži omega 3 masne kiseline, one mogu imati učinak razrjeđivanja krvi, pa osobe koje uzimaju antikoagulante ili imaju poremećaje krvarenja trebaju biti oprezne. Ako naglo mijenjate svoju prehranu i uvodite nove sastojke ili koncepte, Vaše tijelo može trebati vremena da se prilagodi. To može izazvati privremene promjene u probavi ili energiji dok se tijelo navikava na novu prehrambenu rutinu. Ujedno, ovaj doručak nije sam po sebi uravnotežen obrok i ne pruža sve potrebne hranjive tvari koje tijelo treba, te ovisno o Vašim ukupnim prehrambenim navikama, mogli biste biti izloženi riziku od nedostataka u određenim hranjivim tvarima ako se prekomjerno oslanjate samo na ovaj doručak.


Tagovi: