Čaj od đumbira nuspojave

Čaj od đumbira nuspojave

Za što se koristi čaj od đumbira?

Čaj od đumbira se radi od korijena đumbira, a to je biljka koja originalno potječe iz Azije. Đumbir je korijenasta biljka koja ima intenzivan okus i aromu te se često koristi kao začin u kulinarstvu, ali i kao sastojak u pripremi napitaka kao što je čaj. Glavna aktivna komponenta đumbira je gingerol, koji je odgovoran za mnoge od njegovih potencijalnih zdravstvenih koristi. Čaj od đumbira priprema se tako da se svježi ili sušeni korijen đumbira nareže ili nariba te potom prelije vrućom vodom. Nakon što se ostavi da odstoji neko vrijeme, dobiva se aromatičan napitak koji ima blago ljutkast i začinjen okus. Đumbir se koristi i za poboljšanje probave. Također ima protuupalna svojstva i može pomoći u ublažavanju upala u tijelu. Čaj se može koristiti za ublažavanje mučnine, posebno kod putovanja ili tijekom trudnoće. Đumbir može doprinijeti jačanju imunološkog sustava zbog svojih antioksidativnih svojstava, te ujedno i boljoj cirkulaciji krvi. Zbog svojih protuupalnih svojstava, đumbir može pomoći u ublažavanju bolova, posebno kod upalnih stanja kao što su artritis ili bolovi u mišićima.

Kako pripremiti čaj od đumbira?

Čaj od đumbira možete bez problema sami pripremiti kod kuće. Za pripremu čaja će Vam od sastojaka trebati svježi korijen đumbira ili sušeni đumbir u vrećici, voda te med ili limun za dodatni okus. Ako ćete koristiti svježi korijen đumbira, onda ga morate prvo oprati i narezati na tanke ploške ili ga naribati, a za intezivniji okus čaja, možete koristiti više đumbira. Ako želite blaži okus, manje đumbira će biti dovoljno. Ukoliko koristite suhi đumbir, jednostavno stavite vrećicu u šalicu. Zatim, stavite vodu u lonac i pustite da zavrije. Dodajte svježi narezani ili naribani đumbir u vodu. Ako koristite sušeni đumbir u vrećici, šalicu vode prelijte preko vrećice. Smanjite vatru i pustite da čaj lagano krčka 10-15 minuta. Duže vrijeme kuhanja će rezultirati intenzivnijim okusom đumbira. Nakon što se čaj skuha, izvadite svježi đumbir ili vrećicu sušenog đumbira iz čaja. Možete koristiti sitnu cjediljku ili čajnik s ugrađenim cjediljkom za ovu svrhu. Čaj od đumbira možete poslužiti vruć ili ohlađen. Ako želite, možete dodati med ili iscijeđeni limun za dodatni okus. Med će čaju dodati slatkoću i umanjiti ljutkast okus đumbira, dok će limun osvježiti okus.

Čaj od đumbira i moguće nuspojave

Iako je čaj od đumbira općenito siguran za većinu ljudi kada se konzumira umjereno, postoji nekoliko mogućih nuspojava koje treba imati na umu. Đumbir može uzrokovati probavne smetnje poput žgaravice, nadutosti ili proljeva kod nekih ljudi. Može utjecati na djelovanje određenih lijekova, kao što su antikoagulansi ili lijekovi za snižavanje krvnog tlaka. Iako su rijetke, alergijske reakcije na đumbir mogu se pojaviti kod nekih osoba, a to može uključivati osip, svrbež, oticanje ili teži anafilaktički šok. Đumbir može imati blago razrjeđujući učinak na krv, što može povećati rizik od krvarenja. Osobe koje već uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi trebale bi biti oprezne s konzumacijom većih količina đumbira. Pošto đumbir može utjecati na krv, nije preporučljivi piti ovaj čaj neposredno prije operacije zbog razrjeđivanja krvi. Iako se čaj od đumbira često koristi za ublažavanje mučnine tijekom trudnoće, neki preporučuju da trudnice budu oprezne s konzumacijom čaja, posebice kod prvog tromjesečja.


Tagovi: