Cejlonski cimet nuspojave
Što je cejlonski cimet?
Cejlonski cimet se opisuje kao pravi cimet, a koristi se već tisućama godina kao začin i lijek u narodnoj medicini. Kao začin, jelima daje snažan i prepoznatljiv okus, a kao lijek koristi se protiv brojnih infekcija i bolesti. Neka istraživanja pokazuju i pozitivno djelovanje cimeta na dijabetes, povišen kolesterol, artritis i razna kožna oboljenja. U pojedinim zemljama svijeta ovaj začin se i dan danas koristi kao antioksidativni i antibakterijski lijek. Zašto je cejlonski cimet dobar za zdravlje?
Danas postoje mnoge vrste cimeta, no samo se cejlonski smatra pravim cimetom. Cimete koje nalazimo na brojnim policama dućana su puni kumarina, supstance koja u većoj dozi može oštetiti jetru. Cejlonski oblik cimeta prvo je služio kao aromatičan začin, a potom se postepeno krenuo koristiti i u kineskoj medicini kao lijek protiv prehlade i kao lijek za probavu. Radi prisutnosti antioksidansa i fenolima, ovaj začin se često koristi i kao lijek za razne infekcije. Kako se dobiva? Ovaj ljekoviti začin dobiva se od kore zimzelenog drveta koji se naziva cimetovac. Kora se guli, suši i melje. Ovaj oblik cimeta ne sadrži kumarin koji može biti toksičan za ljudski organizam.
U drevnoj Kini, cimet se koristio za liječenje prehlade, glavobolje, probavnih smetnji, mučnine, opće slabosti. U Ayurvedi se i dan danas koristi kao prirodan lijek za dijabetes i bolju probavu. Moderna istraživanja preporučuju konzumaciju cejlonskog cimeta radi njegovih brojnih zdravstvenih prednosti. Njegovo protuupalno, antioksidativno i antimikrobno djelovanje pridonosi boljem radu organizma. Bogat je vlaknima, prirodan je izvor mangana koji je odgovoran za normalni rad metabolizma i stvaranje energije, održava zdravlje kostiju, štiti stanice od oksidativnog stresa, bogat je izvor kalcija, željeza te cinka.
Kako se koristi cejlonski cimet?
Mnogi cimet upotrebljavaju u blagdansko vrijeme kao dodatak kolačima, no on se može upotrebljavati i na drugačije načine. Cejlonski cimet se preko tisuću godina koristi kao lijek za bakterijske i virusne infekcije. Njegovo antimikrobno djelovanje smanjuje rizik od oboljenja koje je uzrokovano s bakterijama. Redovitim uzimanjem možemo spriječiti prerano uništavanje zdravih stanica u tijelu ili na koži. Gdje sve možemo koristiti cimet?
Osim u slasticama, ovaj začin koji je specifičan po svojem slatkasto drvenastom okusu možemo dodati i u razne napitke (jogurt, kava, čaj) ili u razna jela (zobene pahuljice, voćne salate, razne recepte). Kada u jelo dodate cejlonski cimet, vi možete smanjiti unos šećera i smanjiti unos dodatnih kalorija koji često uzrokuju višak kilograma. Da li se on može uzimati samostalno? Da. Preporučeno je konzumirati jednu do dvije žličice ovoga cimeta dnevno. Cimet je odličan dodatak prehrani i često see preporučuje uvesti ga u plan prehrane kada pokušavate izgubiti višak kilograma.
Da li cejlonski cimet uzrokuje nuspojave?
Iako je ova namirnica zdrava, s njome se ne smije pretjerivati. Cejlonski cimet je najzdravija vrsta cimeta, no čak i ova vrsta može sadržavati kumarin koji s vremenom može uzrokovati probleme s jetrom. Prije odluke o unošenju cimeta u svakodnevnu prehranu savjetujte se s liječnikom. Gdje kupiti cejlonski cimet? Ako želite baš izvoran i siguran cimet, tada ga je najbolje potražiti u specijaliziranim trgovinama sa zdravom prehranom. Može se kupiti i na policama trgovina u bio odjelu, no potrebno je obratiti pozornost na deklaraciju i sastav proizvoda.
Što ćete primijetiti s redovitom konzumacijom cimeta? Redovitom primjenom primijetit ćete kako se osjećate bolje - kako imate više energije, redovito ćete odlaziti na wc, kosa će postati zdravija i sjajnija, koža će izgledati zdravije. Na internetu možete pronaći brojne recepte s cejlonskim cimetom, recepte koji se odnose na kuhanje i pripravak raznih maski ili krema za svakodnevnu upotrebu. Konzumacija cimeta je svakako poželjna, no u granicama.
Tagovi: