Ekspres lonac kako se koristi

Ekspres lonac kako se koristi

Što je ekspres lonac

Ekspres lonac je posebno izrađen lonac od materijala koji se zove nehrđajuči čelik. Lonac ima debelo dno i poklopac na kojem se nalazi gumena brtva i sigurnosni ventil koji reguliraju ispuštanje pare jer se poklopac na loncu hermetički zatvara, a para mora negdje izlaziti. Kada se desegne točka vrenja stvara se para unutar lonca, a ventil će ispuštati paru kontrolirano. Upravo to kontrolirano ispuštanje pare sprečava da temperatura u loncu ne pređe iznad 110 ili 120 stupnjeva Celzijusa, ali i mogućnost eksplozije.

Ekspres lonac će prilikom ispuštanja pare ispuštati i zvuk pištanja što je kod modernijih ekspresnih lonaca svedeno na minimum pa taj zvuk ne djeluje zastrašujuće. Vjerojatno se sjećamo iz djetinjstva tog pištavog zvuka dok su naše majke ili bake kuhale nedjeljnju juhu koja bi se u običnom loncu kuhala satima, a u ekspresnom loncu je bila vrlo brzo gotova. Upravo zbog tog kontroliranja temperature u loncu gdje nema gubitka topline kao u običnom loncu i hranjive tvari iz namirnica ostaju sačuvane jer hrana nije prekuhana.

Čemu služi ekspres lonac

Ekspres lonac služi za kuhanje namirnica u kratkom vremenu i zadržavanjem hranjivih sastojaka. Za kuhanje namirnica u ekspres loncu nije potrebno dodavati puno masnoća jer se namirnice termički obrađuju na vodenoj pari, pa je dovoljno u lonac ubaciti vodu. S iskustvom korištenja ovog lonca znat ćete procijeniti koliko vode je potrebno dodati za određene vrste namirnica i pripremanje određenih vrsta jela.

Pištanjem i ispuštanjem pare ćete dobiti signal da je došlo do točke vrenja, a nakon toga je potrebno kratko vrijeme da se namirnice termički obrade. Vaš ručak ili večera može biti ekspresno gotova s ovim loncem. Tome ekspres lonac i služi da olakša kuhanje i da ga ubrza naročito kada kuhate nakon posla kada se cijela obitelj skupi nakon napornog dana i svi su gladni.

Tokom kuhanja ovaj se lonac ne otvara pa je potrebno na početku staviti sve sastoje, što nekim kuharima ne odgovara jer vole tokom kuhanja probati i dodavati sastojke, no kad se jednom naučite na ovakav način kuhanja svidjet će vam se njegove prednosti.

Kako se koristi ekspres lonac

Prvo što trebate znati je da kada jednom uključite ekspres lonac ne smijete na silu otvarati poklopac, a drugo pravilo je da voda u loncu ne smije biti više od dvije trećine sadržine lonca. Namirnice također ispuštaju svoje sokove pa pazite da ne ulijete previše tekućine. Minimum tekućine koja se mora uliti u ekspres lonac je 200 do 300 ml.

Ventil lonca nemojte silom pritiskati ako mislite tako spriječiti da pipac iskoči, pipac ima svoju funkciju da sam iskoči kada je u loncu postignuta temperatura kada treba ispustiti paru jer je postignuta određena temperatura u loncu. Nakon što pipac iskoči i para izlazi iz lonca, vatru na štednjaku treba smanjiti dok ne postignete zvuk piskanja koji je jednoličan, te će se i i para manje ispuštati. Nakon toga kreće mjerenje vremena kuhanja koje je različito ovisno koje jelo pripremate. Na kraju kada je kuhanje završeno isključite vatru na štednjaku te će se ventil osloboditi i možete otvoriti poklopac i uživati u pripremljenom jelu.


Tagovi: