Esenski kruh gdje kupiti

Esenski kruh gdje kupiti

Što je esenski kruh?

Esenski kruh je vrsta kruha od proklijalog zrna koja se povezuje s drevnom zajednicom Esena, židovskom sektom koja je živjela prije više od 2000 godina. Eseni su bili poznati po svom naglasku na zajedničkom životu, jednostavnosti i strogom pridržavanju određenih prehrambenih praksi. Iako su povijesni podaci o Esenima ograničeni, neki izvori sugeriraju da su oni možda konzumirali kruh napravljen od proklijalih žitarica. Esenski kruh razlikuje se od konvencionalnog kruha po načinu pripreme. Ključna karakteristika esenskog kruha je da se pravi od proklijalih žitarica, tipično pšenice. Cjelovite žitarice, obično pšenične bobice, namaču se u vodi dok ne počnu klijati. Klijanje uključuje dopuštanje zrna da klija, što aktivira enzime i razgrađuje dio škroba u jednostavnije šećere. Nakon klijanja, žitarice se samelju u konzistenciju poput tijesta, a to se može učiniti pomoću mlinca. Od dobivenog tijesta oblikujte štruce ili pljeskavice. Kruh se peče na temperaturi od 175 stupnjeva Celzijevih, te se peče oko 50 minuta dok ne dobije zlatno smeđu boju. No, osim što kruh možete napraviti sami kod kuće, ujedno ga možete i kupiti. Obično se može kupiti u specijalnim pekarnama, slastičarnama i u određenim trgovinama zdrave prehrane po dobroj cijeni.

Kako je esenski kruh dobio ime?

Esenski kruh svoje ime vuče iz biblijskog dijela koji kaže: "Uzmite pšenicu i ječam, grah i leću, proso i pir; stavite ih u posudu i upotrijebite ih da napravite kruh. " Ovi sastojci čine osnovu esenskog kruha, no otvoren je prostor za kreativnost pri vlastitoj izradi. Ono što izdvaja Ezekiel kruh je njegova iznimna hranjivost. Pri izradi ovog kruha koriste se proklijala zrna, što znači da su žitarice proklijale ili započele rast prije nego što su samljevene u brašno. Ovaj proces nosi dvostruke prednosti. Prvo, smanjuje količinu tvari koje sprečavaju tijelo da apsorbira hranjive tvari u žitaricama. Drugo, proklijala zrna imaju povećane razine hranjivih tvari uz smanjenu količinu ugljikohidrata i glutena. Dodatni razlog popularnosti esenskog kruha među osobama na dijeti leži u tom što ne sadrži šećer. Štruca ovog kruha obiluje zasitnim vlaknima koja pružaju osjećaj sitosti, pomažući kontrolirati žudnju za nezdravom hranom tijekom dana. Kombinacija bogatstva hranjivih tvari, proklijalih žitarica te odsutnosti šećera čini esenski kruh ne samo ukusnim, već i zdravim izborom za ljubitelje kvalitetne prehrane.

Kako se priprema esenski kruh?

Za esenski kruh trebate odabrati koje vrste žitarica i mahunarki želite koristiti. Stavite žitarice i mahunarke u veću zdjelu i prelijte ih vodom tako da potpuno pokrije tu smjesu. Zatim prekrijte zdjelu papirnatim ručnikom i ostavite je na toplom preko noći. Sljedeći dan, ocijedite smjesu pomoću cijedila i osušite je papirnatim ručnikom. Rasporedite namočene i osušene žitarice i mahunarke na pleh prekriven papirnatim ručnicima. Ponovno ih prekrijte vlažnim papirnatim ručnicima. Dva puta dnevno provjeravajte vlažnost ručnika i po potrebi ih poprskajte vodom. Kada žitarice i mahunarke prokliju do veličine klica od 0,5 cm, osušite ih u dehidratoru preko noći. Kako biste pripremili esenski kruh, prvo trebate zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih. Pomiješajte proklijale žitarice i mahunarke te ih sameljite kako biste dobili brašno. Premjestite brašno u posudu za miješanje. U posebnoj posudi pomiješajte med, vodu, maslinovo ulje, kvasac i dio brašna. Ostavite mješavinu da nabubri. Nakon što mješavina nabubri, dodajte preostalo brašno i sol te miješajte dok se smjesa ne sjedini. Nauljite kalupe i izlijte tijesto. Ostavite ih da narastu sat vremena na toplom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 50 minuta ili dok kruh ne dobije zlatno smeđu boju.


Tagovi: