Gdje rastu banane
Od kuda potječu banane?
Banana se danas opisuje kao jestivo voće, koje prema botaničkom smislu pripada u skupinu bobica, dok se plod odvaja na cvjetove iz roda Musa. Banane su danas različitih veličina, boje te čvrstoće, no uglavnom su karakteristične prema svom izduženom i zakrivljenom tijelu. One su sočne, mekanog tijela, bogate škrobom i često su zelene, žute, crvene ili smeđe. Rastu u skupini ili gvozdovima, vise s vrha biljke. Od kuda potječu banane? Gotovo sve današnje vrste banana potječu od dvije prethodne vrste Musa Acuminata i Balbisiana.
Podrijetlom, banana je došla iz tropskih područja u Indoneziji, iz Malajskog Poluostrva te Australije. Smatra se kako je uzgoj banana zapravo krenuo iz Papua Novoj Gvineji. Danas se procjenjuje da navedeno voće raste u 107 zemalja diljem svijeta, što u jestive, što u ukrasne svrhe. Osim za konzumaciju, banana se može uzgajati u svrhu dobivanja vlakana, u svrhu proizvodnje piva ili vina. Banana je danas svakako najpoznatija zeljasta biljka cvjetnica, i njen plod nalazi se u mnogim kućanstvima.
Gdje se sve uzgajaju banane?
Ovo hranjivo voće potječe iz vlažnijih tropskih krajeva s jugoistočne Azije, a najčešće se uzgaja u tropskim zemljama Afrike, kao i Latinske Amerike, Kariba i Tihog oceana. Prema podacima o proizvodnji i izvozu, zemlja koja prednjači u uzgoju banana je svakako Ekvador, zatim slijede sljedeće države: Filipini, Costa Rica, Gvatemala, Kolumbija i Panama. Kako se banane prevoze? Pošto nemaju sve zemlje uvjete za uzgoj ovoga voća, uvoz je nužan.
Banane se najčešće prevoze/uvoze u unaprijed rashlađenim brodovima. Ovo voće putovat će od 6 do 12 dana kako bi došlo na police dućana diljem Europe. Smještene su u takozvane prostorije za zrenje i u njima se prevoze do određenih trgovina gdje idu na policu za prodaju. Kako održavati njihovu svježinu? Banana traži posebne uvjete vlage kao i temperature kako se ona ne bi pokvarila. Poželjno je da se drži na temperaturi do 13,3 stupnja i da se ona ne oštećuje izvana kako ne bi krenula truliti.
Da li su banane zdrave?
Energetska te nutritivna vrijednost banane svakako se razlikuje od većine voća. Procjenjuje se da jedna banana ima sljedeće vrijednosti: 74 % vode, 1 % bjelančevina, 0.5 % masti, 13.5 % šećera, 23 % ugljikohidrata te 3.4 % biljnih vlakana. Osim navedenog one su također bogate kalijem i manganom, magnezijem i kalcijem, fluorom i željezom, fosforom, cinkom i bakrom. Sadrže i određene vitamine od kojih se najviše ističu beta karoten, vitamini iz B skupine i vitamin C i E.
Ukoliko banana nije do kraja zrela, njena nutritivna vrijednost je ponešto drugačija - sadrži 25 % škroba i 1 % šećera. Povećanje u postotku šećera događa se onda kada dođe do procesa zrenja i kada se šećer razvija iz škroba. Da li su banane zdrave? Iako postoje mnoge studije koje se bave ovom temom, odgovor je da. Njihov sadržaj daje nam do znanja da je riječ o voću koje pruža određenu razinu ljekovitosti. Banana je savršena namirnica za sve one koji pate od srčanih ili kardiovaskularnih problema, sportaše, osobe na dijeti.
Tagovi: