Halva kako se pravi

Halva kako se pravi

Halva i njeno porijeklo

Halva ili alva kako se još naziva porijeklom je orijentalna slastica koja originalno potječe iz Perzije. Ova se slastica proširila Bliskim istokom, Srednjom Azijom, Indijom do Turske, te je tako došla i do Bosne u naše krajeve. Porijeklo imena dolazi od turske riječi helva koja ima korijene u arapskom halwa što u prijevodu znači slatkiš.

Ovisno o sastojcima i receptima prema kojima se ova delikatesa priprema razvile su se različite vrste ove slastice. No, osnovni sastojci su pšenično brašno, šećer, med, i masti, te dodaci poput pistacija i drugih orašastih plodova. Iznimno je slatka delikatesa i omiljena je među pučanstvom, te su otvarane i specijalizirane slastičarne koje se nazivaju halvadžinicama.

Halvadžinice su zrađivale različite vrste halva, tako je na primjer u Sarajevu početkom 20. stoljeća postojala i posebna čaršija koja je nazvana halvdžiluk gdje su se takve specijalizirane halvadžinice nalazile i gdje su moglo kupiti ove slastice s ralzičitim receptima i uživati s nogu u slatkoći ovih delikatesa.

Kako se pravi halva

Postoje brojni recepti za pravljenje halva, no ovisno o području gdje se radi neki recepti prevladavaju. Tako na primjer bosanska halva ima jednostavan recept, a od sastojaka su vam potrebni 100 grama maslaca ili margarina, 100 grama brašna, 100 grama šećera, 200 ml vode, vanilin šećer, te orasi ili naribani kokos za dekoraciju.

Prvo treba rastopiti maslac ili margarin, zatim u njega dodati brašno i miješati desetak minuta na laganoj vatri i paziti da smjesa ne zagori, potrebno je dobiti svjetlo smeđu boju brašna i maslaca. U drugu posudu stavite 200 ml vode, šećer i vanilin šećer te također na vatru da prokuha i šećer se otopi. Nakon topljenja šećera treba dodati otopljeno brašno s maslacem i strogo pazite da se ne opečete jer bi moglo prskati, pa ostavite na laganoj vatri poklopljeno zbog prskanja 10 tak sekundi. Nakon toga ako je potrebno maknuti s vatre kako biste promiješali da se ne stvore grudice. Halvu treba izvaditi u posudu i kada se ohladi staviti u hladnjak, te posipati s mljevenim orasima ili kokosovim brašnom.

Halva Tahan

Tahan halva je zapravo poslastica halve uz glavni sastojak sezam, tahan je ime za sezam. Sezam je izuzetno zdrava namirnica jer je bogata kalcijem, bakrom, magenzijem, cinkom, željezom vlaknima, te B komplesom vitamina pa je vrlo zdravo i inače koristiti ovu zdravu namirnicu koja regulira razinu LDL i HDL kolesterola u ljudskom organizmu.

Sastojci su kao i kod izrade bosanske halve, brašno, voda, maslac, šećer, vanilin šećer uz dodatak paste od sezama koja se danas može kupiti u trgovinama zdravom hranom. Sve sastojke treba zajedno izmiješati i ostaviti u posudi da se ohladi. Nakon što se ohladi najbolje u hladnjaku može se rezati na šnite i tako servirati. Tahan halva sa sezamom koji daje poseban okus ovoj poslastici čini je i izuzetno zdravom iako u sebi ima i šećera i pšeničnog brašna, no šećer možete zamijeniti i s medom koji je puno zdravija varijanta izvora slatkoće te tako napraviti svoj poseban recept za izradu Tahan halve.


Tagovi: