Je li slatko vrhnje isto što i vrhnje za šlag
Što je slatko vrhnje?
Gotovo se svaki zaljubljenik u pripremi deserata zapitao da li je slatko vrhnje isto što i vrhnje za šlag? Slatki oblik navedenog vrhnja je prerađeni proizvod koji će se dobiti od mlijeka. Dobiva se od mlijeka, gustog vrhnja te šećera. Kako? Svi navedeni sastojci će se zagrijavati dok smjesa ne krene ključati. Nakon što se smjesa sjedini, ona se stavlja u hladnjak i hladi se najmanje tri sata ili najbolje preko noći. Ovakav oblik slatkog vrhnja poslužuje se uz druge deserte (pite, kolače) ili se može iskoristiti u receptu koji traži slatki oblik vrhnja.
Potrebno je naglasiti da slatki oblik vrhnja sadrži do 30% mliječne masti, i da se ono često koristi za pripremu potrebnog šlaga. Kako bi dobili šlag, potrebno je dobro izmiješati slatki oblik vrhnja. Najbolje je koristiti mikser i postaviti ga na najveću brzinu kako bi se ono što brže zgusnulo te sjedinilo. Šlag ćemo koristiti za razne slatke delicije, primarno kao oblik slatkog ukrasa. Naravno, on se može koristiti i kao zasebni desert ili kao dodatak pićima.
Što je vrhnje za šlag?
Šlag ćemo dobiti tučenjem, jakim miješanjem slatkog vrhnja. Slatko vrhnje se sastoji od oko 30% mliječne masti, a koristi se najčešće za pripremu tučenog vrhnja ili šlaga koji će služiti za ukrašavanje deserata. Slatko vrhnje se također može iskoristiti za pripremu slatkih umaka. Koja je prednost šlaga od pravog tučenog vrhnja? Punoća okusa i podatna tekstura. Šlag također možete napraviti i uz zamjene, pomoću raznih praškastih pripravaka za izradu šlaga.
Kako dobiti domaće pripravljeni šlag? Prvi korak je odabir najboljeg vrhnja. Poželjno je da je masnije - do 36% mliječne masti. Ono mora biti dobro ohlađeno prije pripreme šlaga. Ono se tuče u staklenoj ili u metalnoj zdjeli kako bi se temperatura što manje podizala tijekom miksanja. Šlag se najbolje miješa s električnim mikserom, na većem programu. Naravno, šlag se može dobiti i ručnim miješanjem, no za to je potrebno više vremena. U šlag se mogu dodati i razni dodaci poput ekstrakta vanilije, šećera, cimeta.
Kako napraviti domaće slatko vrhnje?
Kako bi dobili domaće slatko tučeno vrhnje ili šlag, potrebno je imati mikser ili pjenjaču. Uz pomoću miješanja velikom brzinom postupno u slatko vrhnje unosimo mjehuriće zraka. Nakon samo par minuta miksanja možemo primijetiti kako je ono poprimilo kruću konzistenciju. Postepeno se povećava i sami volumen. U domaći šlag možete dodati razne dodatke koji mogu utjecati na okus. Kako znati da je pripravak šlaga pri kraju?
Kada na samoj površini vrhnja primijetite da ostaju tragovi pokreta miješalice, tada je znak da je izrada pri kraju. Kada tragovi krenu biti postojani i kada se tučeni oblik vrhnja krene zadržavati na miješalici, to je znak da je šlag gotov. Ovisno o njegovoj namijeni, miješanje šlaga možete zaustaviti i ranije, ovisno o tome kakav vam oblik točno treba. Ovakav oblik tučenog vrhnja možete poslužiti uz kolače, pite, voće, sladoled, razne napitke. Ukoliko se ovaj šlag koristi kao ukras za torte ili kolače, tada ga se preporučuje dobro uhladiti.
Tagovi: