Kako iskoristiti ostatke hrane – Kako od njih napraviti ukusan obrok
Muče vas ostatci hrane jer ne želte bacati a ni jesti svaki dan isto
Uvijek skuhate malo više, onako, za svaki slučaj, ako netko naiđe i na kraju dana vas muči upravo to malo više. Vaša obitelj ni slučajno ne želi dva dana isto jelo, pa ste stvarno u problemu. Muče vas ostatci hrane jer ne želite bacati a ni jesti svaki dan isto, pripremite od ostatak posve drugo jelo. Obzirom da su to već kuhani ili pečeni ostatci, priprema novog jela drugi dan će biti brža, a i okus će biti drugačiji.
Variva možete zgrijati i drugi dan, ali samo ako u njima nema krumpira. Ostatak saftova i umaka stavite u frižider i sutra skuhajte samo drugi prilog i servirajte uz drugu salatu. Sve vrste kuhanog, pečenog i prženog mesa možete narezati na trakice i dodati salatama. Takva salata može biti samostalni obrok. Ribu i ostale morske plodove također možete dodavati salatama. Ostaci mesa izrezanog na kockice mogu obogatiti povrtnu juhu. Svi ostatci hrane se mogu iskoristiti za pripremu posve novih jela.
Domišljato reciklirani ostatci hrane vam se mogu svidjeti
Od ostataka svih vrsta mesa možete napraviti i sendviće ili burgere. Za sendvič trebate dvije kriške kruha i dva lista zelene salate, među koje ćete položiti dan ranije pečene kotlete. Pomiješajte sitno nakosano meso, kockicama sira i nakosanim začinskim travama i umiješajte ih u razmućena jaja, ispecite zasitan omlet za prste polizati. Domišljato reciklirani ostatci hrane vam se mogu svidjeti više od originalnog jela dan ranije, jer je moguć ogroman broj novih kombinacija, pustite mašti na volju.
Naravno da odostataka svih vrsta mesa ili ribe možete napraviti i svoju, domaću paštetu, ali ako nemate vremena, napravite namaz od sitno kosanog mesa, kiselih krastavčića, majoneze, hrena i malo vlasca. I ostatci hrane koja nije mesna se mogu ponovo iskoristiti. U ostatak krumpir pirea dodajte jedno jaje i brašna koliko ta masa može upiti, izvaljajte i izrežite njoke koje možete kuhati, pržiti kao krokete ili ih jednostavno zamrznite, dobro će vam doći kad poželite njoke, a nemate ih vremena praviti.
Ostatci hrane od voća i povrća u novoj gastro recepturi
Ostatke svake vrste hrane, osim kuhanog i pečenog krumpira su iskoristivi u nekom posve novom jelu. Stari kruh možete pohati, pržiti tanke kriške i pripremiti poparu ili čak tortu od od kruha, složenac od jabuka i preprženih kriški kruha, tople sendviče sa nekim topivim sirom, prepržene kocke starog kruha koristite u juhama i u miješanim salatama ili napravite krušne mrvice. Ostatci hrane od voća i povrća koristite u kuhanim salatama, omletima, nabujcima, raznim složencima.
Od starog kruha možete napraviti ukusne lovačke knedle. Ostatke riže pomiješajte sa malo namočenog i ocijeđenog kruha, sa malo nasjeckanog povrća ili začinskog bilja i jednim jajetom, formirajte kuglice koje samo spljoštite i pecite kao popečke. Jasno, ostatci hrane mogu biti vrlo različiti, ostatke juhe zamrznite i možete ih dodavati umacima i saftovima. Pulpu od voća i povrća koja ostane u vašem sokovniku koristite za omlete ili slatke voćne palačinke. Ostatke žumanjaka i bjelanjaka iskoristite u krem juhama i umacima, iskoristite sve.
Tagovi: