Kako jesti i poslužiti kamenice
![Kako jesti i poslužiti kamenice Kako jesti i poslužiti kamenice](https://www.arz.hr/wp-content/uploads/2024/02/99943-17089739642394-1024x585.png)
Kamenice školjke afrodizijak
Kamenice su školjke koje se jedu sirove te morate biti izuzetno oprezni da one nisu otvorene ili prečvrsto zatvorene te ih ne možete otvoriti, znajte da su u tom slučaju one pokvarene jer su mrtve a kao takve su vrlo otrovne. Ove školjke trebaju mirisati po moru kada su svježe i lako ćete ih otvoriti prije konzumacije.
Ovaj prirodni afrodizijak vrlo je zdrava namirnica za ljudsko zdravlje jer sadrži dobre masti, bjelančevine i ugljikohidate. Osim što se u velikoj većini jedu sirove postoje i drugi brojni načini kako ih se može pripremati za jelo. Također trebate znati da je kod kamenica veličina važna jer što su one veće to imaju više mesa i naravno da su svježe tek izvađene iz mora ili dopremljene na kopno koje su izvađene tog dana i transportirane na ledu.
Kamenice su samo prije 200 tinjak godina bile jelo dostupno svima od Engleske, Mediterana do New Yorka, no procesom industrijalizacije i zagađivanja voda došlo je do nepovoljnih uvjeta za uzgoj afrodizijaka i kamenica je postala vrlo skupa delicija jer je i sam uzgoj poskupio zbog zagađivanja mora u blizini velikih gradova. Hrvatsko poznato uzgajalište ovih školjaka je kod Malog Stona stoga ukoliko ste u blizini nemojte propustiti probati zdrave i svježe školjke koje će izvaditi iz mora pred vama.
Kako poslužiti i jesti kamenice
Kamenice se većinom jedu sirove nakon što ste ih otvorili bit će dovoljno malo limunovog soka jer tako ćete osjetiti njihov pravi okus i uživati u blagodatima koje nam je more podarilo u obliku ovih školjki. Da biste otvorili kamenicu koristite nož za otvaranje kamenica te ravni dio školjke držite prema gore dok gurate vrh noža u školjku i okrećete ga kako biste je otvorili. Ravni dio školjke bacite a prilikom otvaranja pazite da što više sokova školjke ostane u njoj i zadrži se u zaobljenijem dijelu. Tako otvorene školjke poslažite na komadiće leda, a uz limun možete dodati i malo soli i papara. Uz ove školjke će izvanredno odgovarati bijelo vino ili neka od crnih peljeških vina.
Kamenice se mogu i termički obraditi na način da se kuhaju na pari 20 do 30 sekundi jer su vrlo delikatne pa dugo kuhanje nije potrebno. Uz ove školjke možete servirati vrhnje i malo maslaca, a nemojte koristiti puno začina jer će se okus kamenica izgubiti među začinima. Od začina kamenicama odgovara peršin, timijan, komorač, no možete ih kombinirati i s đumbirom, čilijem i zvjezdanim anisom.
Recepti za posluživanje kamenice
Ako sirove kamenice stavite u vruću tjesteninu u kombinaciji s plodovima mora dobit ćete vrhunski obrok jer će se ove školjke termički obraditi od topline tjestenine i neće biti sirove ako više volite obrađene. Ove školjke možete kombinirati u umaku sa sojom, đumbirom, šećerom i češnjakom, a možete dodati i kuhani poriluk.
Kamenica se može poslužiti s preljevom koji ćete napraviti od jabuka i hrena s podlogom od krupne soli ili komadića leda. Za pripremu preljeva će vam uz jabuke i hren trebati malo vinskog octa, nasjeckane ljutike, žlica meda, repičinog ulja, te grubo mljeveni bijeli papar. Prvo je potrebno pomiješati ocat i ljutiku te ostaviti sat vremena da odstoji. Nakon toga dodajte sve sastojke, jabuku i hren trebate naribati i sve zajedno pomiješati. Servirajte kamenice svježe uz ovaj umak i pazite da mirišu po moru, a ako primjetite da imaju čudan miris koji vas podsjeća na sumpor takve komade školjki bacite jer su se pokvarile.
Tagovi: