Kako kiseliti kupus – Pravljenje kiselog kupusa kod kuće

Kako kiseliti kupus - Pravljenje kiselog kupusa kod kuće

Kupus možete kiseliti u glavicama i rezani

Nema sumnje da je zelje u temeljima naše tradicionalne kuhinje, a zimsko doba je nezamislivo bez kiselog kupusa, sarme, sekeli gulaša i raznim drugim jelima od kiselog kupusa. Kupovnom koselom kupusu mnogi kuhari i kuharice što-šta zamjeraju, te preslan i nemoguće je tu sol isprati, te prisilno je ukiseljen i nema onaj štih i aromu domaćeg kiselog kupusa i slično. Na tradicionalni način kupus možete kiseliti u glavicama i rezani ili ribani, takozvani tanki ribanac.

Ribani kupus možete slagati u istu drvenu ili plastičnu bačvu između glavica kojima ste izdubili korijen i nasuli udubine solju. Ribanac možete kiseliti i zasebno, kao i glavice kupusa, u staklenim teglama, ili možete njime natrpati paprike i zajedo ih kiseliti, a kripnije narezano zelje se dodaje i turšiji u kojoj se kiseli zajedno sa i do desetak različitih namirnica šarene turšije. Sve što trebate je kvalitetno ogulinsko ili varaždinsko zelje, dovoljno soli, malo papra u zrnu, par listova lovora, čistu vodu i čist kamen za pritisnuti zelje.

Evo kako kiseliti kupus u osam koraka

Kao prvo, kupljeno zelje ostavite na balkonu da malo odleži, da povenu vanjski listovi koje trebate odstraniti. Ev kako kiseliti kupus u osam koraka, prvo sve glavice očistite od tih vanjskih listova, zatim odrežite vanjski dio korijena i ako ga ne želite iskruživati, zarežite male križeve na njemu kroz koje će sol prodirati u unutrašnjost glavice. Slažite glavice u bačvu i istovremeno solite, manje glavice izrežite na četvrtine i njima popunite praznine među krupnijim glavicama.

Kada složite sav kupus, nalijte čistu hladnu vodu barem dva do tri prsta iznad glavica, poklopite drvenom ili plastičnom rešetkom na koju ćete dodati čist kamen, kanister s vodom ili nešto drugo za pritisanje. Pokrijte poklopcem, ako je bačva puna i teret sprječava stavljanje poklopca, pokrijte presavijenim čistim stolnjakom ili plahtom. Pratite svaki dan količinu vode u bačvi i po potrebi je dolijevajte. Kada se teret dovolno slegne s kupusom u bačvi ipak je poklopite poklopcem, zrak može dovesti do kvarenja.

Kako se određuje količina soli za dobar kiseli kupus

Zdrave i otprilike iste veličine glavice kupusa, sol i voda su našim starima bili dovoljni, no u novije vrijeme ljudi ipak dodaju i neke druge dodatke i začine kod kiseljenja kupusa. Kako se određuje količina soli za dobar kiseli kupus nije neka tajna, na 10 kilograma kupusa trebate oko 1,5 kilograma soli, pa množite svoju količinu kupusa koji želite kiseliti prema ovom omjeru. O raznim drugim dodacima i začinima među glavice kupusa odlučujete sami.

Čistoća i jednostavnost u proceduri kiseljenja jesu dovoljni za odličan domaći kiseli kupus, ali i naši stari su ponekada davali mašti na volju. Za bolji okus i brže kiseljenje su u bačvu s kupusom stavljali kiselu jabuku, a za lijepu žutu boju kiselog kupusa su dodavali zdravu žutu dunju ili manji klip zrelog kukuruza. Danas se dodaje i mrkva za ljepšu boju i razne druge namirnice pogodne za kiseljenje, ali budite oprezni, namirnice koje se brže kisele mogu zamutiti rasol, koji je delicija i lijek za sebe.


Tagovi: