Kako koristiti kurkumu u prahu
Što je kurkuma u prahu?
Kurkuma u prahu je začin koji se dobiva mljevenjem osušenog korijena biljke Curcuma Longa. Korijen sadrži kurkuminoidne aktivne tvari koje daju karakterističnu žutu boju. Podrijetlom je iz Azije i koristi se tisućama godina u tradicionalnoj kineskoj i ayurvedskoj prehrani zbog svojih prirodnih zdravstvenih dobrobiti. Glavni sastojak je kurkumin koji ima snažna ljekovita svojstva. Svijetložute je boje i blago gorkastog okusa. Kada kupujete kurkumu u prahu, uvijek provjerite datum pakiranja kako biste osigurali maksimalnu učinkovitost i okus ovog začina. Mnogo je tvrdnji o njegovim zdravstvenim prednostima: može smanjiti upalu u tijelu, poboljšati rad mozga, smanjiti rizik od srčanih bolesti, smanjiti rizik od oštećenja bubrega i jetre, zaštititi od slobodnih radikala, poboljšati zdravlje probavnog sustava i može spriječiti neke vrste raka. Iako su mnoge od ovih tvrdnji potkrijepljene znanošću, važno je posavjetovati se s liječnikom prije upotrebe praha kurkume kao dijela alternativnog liječenja određenog zdravstvenog stanja. Kurkuma u prahu preporučuje se za korištenje tijekom trudnoće i dojenja.
Kurkuma u prahu, kako se koristi
Lako dostupan začin u kuhinji, kurkuma u prahu može se koristiti na mnogo različitih načina za poboljšanje okusa hrane. Sastavni je dio mnogih ayurvedskih napitaka koji su učinkoviti protiv mnogih bolesti. Osim toga, smatra se vrlo korisnim za kožu. Spada u jedan od glavnih sastojaka curry začina. Mnogi ljudi koji imaju bolove u želucu ili imaju kiselost prema savjetu liječnika mogu koristiti vodu s prahom kurkume kako bi održali svoj probavni sustav zdravim. Ovo je svestran začin koji može smanjiti upalu i bolove mišića uzrokovane vježbanjem. U kombinaciji s glinom u prahu pomiješa se s vodom i u obliku paste nanosi na bolno mjesto. Smatra se savršenim za regulaciju metabolizma, pa ga mogu koristiti i dijabetičari. Kurkuma u prahu pokazala se korisnom u smanjenju nuspojava kemoterapije, poput mučnine i povraćanja. Djeluje preventivno i ublažava začepljenost nosa ako se uzima s medom. Začinjavanje hrane ovim začinom sprječava kardiovaskularne bolesti i pomaže u smanjenju lošeg kolesterola i triglicerida. Treba ga konzumirati umjereno, ne više od jedne žličice, odnosno 4 mg do 8 mg dnevno.
Kurkuma u prahu i zdravlje
Tisućama godina pripremaju se ljekoviti recepti s ekstraktima kurkume u visokim koncentracijama, a danas se njen glavni sastojak kurkumin ističe kao jedan od najboljih spojeva za ljudsko zdravlje. Velik broj objavljenih studija pokazuje da je kurkuma u prahu snažan saveznik zdravlja i dobrobiti. Kao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih začina koji vuče korijene iz tradicionalne medicine, može zaštititi od neurodegenerativnih problema (primjerice, Alzheimerove bolesti). Također uključuje antimikrobno, antioksidativno i antivirusno djelovanje. U velikim količinama može izazvati iritaciju želučane sluznice i spriječiti ovulaciju. Njegova protuupalna moć olakšava pražnjenje žučnog mjehura i sprječava pojavu lezija na jetri. Utvrđeno je da ima važne zaštitne učinke i usporava degeneraciju živčanih stanica. Ako se koristi u pravoj mjeri, pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa. Kurkuma u prahu smatra se učinkovitom kod psorijaze, gljivica i u liječenju atletskog stopala. Trenutno se suplementi na bazi kurkume sve više koriste kao protuupalni tretman jer se pokazalo da u odgovarajućim dozama može djelovati poput ibuprofena i aspirina, ali bez nuspojava.
Tagovi: