Kako kuhati slanutak
Kako skuhati slanutak?
Prije nego što se može kuhati, slanutak se mora namakati. Idealno vrijeme za namakanje slanutka je tijekom noći. Što se dulje vrijeme namaće u vodi to je kraće vrijeme kuhanja. Na primjer, ako se namakao osam sati treba ga kuhati najmanje dva sata, dok ako se namakao između 12 i 16 sati zahtijeva svega sat vremena ili čak manje vremena kuhanja. Namakanje slanutka će ga učiniti bucmastim, ali neće značajno omekšati. Važno je dobro ga isprati prije kuhanja. Stavite ga u lonac, dodajte dovoljno vode da ga pokrije, te prstohvat soli, i pustite da kuha na jakoj vatri. Vrijeme kuhanja ovisi o duljini namakanja. Kao što smo već spomenuli, to može biti između 40 minuta i čak do dva sata. Tijekom kuhanja, povremeno kušajte slanutak kako biste provjerili njegovu teksturu. Kad postignete željenu mekoću, ugasite vatru i ostavite ga još neko vrijeme da odstoji u vrućoj vodi. Nakon toga, ocijedite vodu, i spreman je za upotrebu.
Hummus - slanutak namaz
Kako biste napravili namaz od slanutka, odnosno hummus, potrebni su Vam neki sastojic. Za porciju za dvije osobe će Vam trebati 250 grama slanutka, 2 do 3 žlice tahinija (pasta od sezama), 7 žlica suncokretovog ili maslinovog ulja, 4 žlice limunovog soka, 2 do 3 režnja češnjaka, 2 grančice peršinovog lista, crni papar i pola žlicice soli. Po želji, možete ubaciti kajenski mljeveni papar. Slanutak ostavite da se namače u posudi s hladnom vodom preko noći, oko 12 sati. Nakon što nabubri, kuhajte ga s pola žličice soli 80 minuta na srednje jakoj vatri. Ohlađeni slanutak stavite u posudu i dodajte malo soli, papar, nasjeckani češnjak, suncokretovo ili maslinovo ulje, limunov sok, nasjeckani peršin i pastu od sezama. Sve dobro izmiksajte. Nakon miješanja, kušajte namaz i dodajte još neke od sastojaka ukoliko smatrate da je potrebno. Potom prebacite gotovi namaz u zasebnu posudu i ostavite da se malo ohladi u hladnjaku prije serviranja.
Slanutak salata s rajčicom
Kako biste napravili salatu od slanutka i rajčice, do sastojaka će Vam trebati slanutak, rajčice, crveni luk, češnjak, peršin, sok od limuna, suncokretovo ili maslinovo ulje, sol i mljeveni papar. Preporuka je koristiti konzervirani slanutak ako želite što brže i lakše napraviti ovu salatu, jer biste inače ga trebali namakati i pa potom skuhati. Narežite crveni luk na tanke kolutiće, a češnjak sitno nasjeckajte. Dodajte ih slanutku. Operite rajčice i narežite ih na male kockice. Dodajte ih u zdjelu s ostalim sastojcima. Svježi peršin sitno nasjeckajte i dodajte ga u zdjelu. Napravite umak od suncokretovog ili maslinovog ulja, soka od limuna, soli i papra. Dobro promiješajte kako bi se okusi sjedinili. Prelijte umak preko sastojaka u zdjeli i lagano promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno obložili umakom. Salatu od slanutka i rajčice stavite u hladnjak na najmanje dva sata kako bi se okusi proželi. Možete je ostaviti i tijekom noći da se dobro ohladi.
Tagovi: