Kako nanositi marcipan
Marcipan i njegova povijest
Marcipan je tvrdi sloj slastice koji sadrži mljevene badem i šećer kojim se ukrašavaju torte i druge slastice, ali i koristi za izradu samih slastica. Ova je slastica poznata u cijelom svijetu, te njegovo originalno porijeklo je iz Perzije još oko 600. godine naše ere. Perzijanci su talili šećer u koji su dodavali mljevene bademe koji su davali gorkasti okus koji se savršeno spojio sa slatkim šećerom. Do 10. stoljeća se ova slastica proširila cijelom Azijom te je svojim sadržajem bio pogodan za oblikovanje različitih oblika slatkih delikatesa.
U Europu je marcipan stigao iz Turske, iako se i Mađari i Talijani spore o porijeklu marcipana, no i Njemci tvrde da je ova slastica njihov originalan proizvod jer sadži dvije trećine badema i trećinu šećera. Mješavina šećera u prahu i mjevenih badema uz malo vode stvara se pasta koja se može oblikovati po želi u različite oblike ili služi kao premaz za torte i kolače.
Kako se nanosi marcipan
Postoje različiti recepti kako se danas radi marcipan, međutim osnovni sastojci su šećer u prahu i mljeveni bademi, uz malo vode. Moguće je dodavati i druge orašaste plodove, likere, rum, usitnjeno voće i naribane korice poput korica limuna ili naranče.
Da bi se marcipan oblikovao ili nanosio na druge slastice prvo ga je potrebno pripremiti. Bademe treba preliti kupućom vodom i oguliti kožu s njih, te staviti u pećnicu na nekoliko minuta s poluotvorenim vratima da se prosuše kako bi se lakše samljeli u brašnasti prah. Šećer u prahu treba prosijati kroz fino sito te zajedno izmiksati mikserom, nakon toka dodavati hladnu vodu prskanjem. Smjesu prebacite u metalnu posudu jer ćete sadržaj trebati kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta jednolična smjesa bez grudica.
Ovako pripremljena smjesa marcipana se koristi topla za ukrašavanje torti i drugih slastica, no može se koristiti i za oblikovanje figurica ukoliko imate vremena i strpljenja, a možete jednostavno koristiti modlice za oblikovanje.
Kada se koristi marcipan
Marcipan ovisno o receptu koji se koristi te o načinu pripreme, toplom ili hladnom tako se i upotrebljava u pripremi slastica. Kada se koristi toplom pripremom, ukuhavanjem recept sadrži i jaja koja povezuju smjesu, te će ona biti još čvršća i lakše će se oblikovati figurice od takve smjese. No, i topla smjesa marcipana se koristi za prelijevanje preko torti a u smjesu marcipana se može dodati i neka umjetna boja jer je smjesa sama po sebi svjetla. Smjesa se koristi odmah dok je još topla i ne čeka se da se ohladi.
Kod hladne pripreme marcipana se također koriste jaja i potrebno je ukuhavanje, no nakon ukuhavanja se smjesa treba ohladiti i dobro umijesiti. Od hladne smjese marcpana se najčešće izrađuju figurice i oblikuju različiti modeli slastica.
Kada se marcipan priprema kao krema u receptu će se koristiti slatko vrhnje i brašno koji će uz osnovne sastojke dati kremastu gustoću marcipanu. Ova se krema korisiti kao premaz, ali s obzirom da je mekan sadržaj može se koristiti za oblikovanje figurica.
Tagovi: