Kako naoštriti noževe
Kako naoštriti noževe na razne starinske načine
Tko puno kuha mora često i oštriti noževe jer se oni u svakodnevnoj upotrebi lako i brzo istupe. Nije da ćemo otići ravno u kameno doba ali od kamena ipak treba krenuti istražujući načine kako naoštriti noževe na razne starinske načine, a najstarije oštrenje je upravo običnim kamenom. Nađite u prirodi lijep i ravan kamen i isprobajte ovaj trik. Kamen mora biti čist i vlažan, potezi oštricom idu od sebe i prema sebi za obostrano oštrenje.
Kosci i dan danas svoje ručne kose ošter između otkosa, a kamen za oštrenje je stalno uronjen u "vodijer" pripasan oko pojasa. Kako naoštriti noževe na grubu donju stranu tanjura, šalica ili drugih keramičkih posuda zna svaka domaćica. Bitno je oštriti pod kutom od 10 stupnjeva prema gruboj strani tih predmeta i ponavljati povlačenje noža onoliko puta koliko je potrebno da ga naoštrite. Pod istim kutom možete naoštriti nož i sa običnom rašpicom za nokte ili koristite savijeni brusni papir za oštrenje.
Kako naoštriti noževe i zašto je kut oštrenja važan
Sjećate li se filmskih scena u kojima starinski brijači oštre svoju britvu na kožnom remenu, i kuhinjski nož možete naoštriti na isti način, ako nemate ništa drugo pri ruci. Moderne brusilice za noževe se na tržištu pojavljuju u vrlo različitim i sofisticiranim oblicima, no kod svih je važno ravnomjerno potezati nož pod određenim kutem. Kako naoštriti noževe i zašto je kut oštrenja važan pomalo ovisi o kvaliteti noževa i vrsti brusilica, manji kut postiže veću oštrinu.
Iako danas postoje i električne brusilice, većina ljudi za kućanske potrebe nabavlja brusni kamen, dijamantni štap ili bilo koju mehaničku brusilicu. Kako naoštriti noževe u mehaničkoj brusilici koja ne nudi mogućnost podešavanja kuteva pod kojim brusite, zapravo tupe noževe ne možete na njoj naoštriti, možete zapravo samo održavati postojeću oštrinu. Brusni kamen i dijamantni štap iskusniji oštrači koriste u zraku i nož se oštri bez odmaranja ruku, a domaćice su rijetko kada tako i toliko vješte.
Kako naoštriti noževe i koliko često ih treba oštriti
Većina domaćica voli brusilice koje se mogu vakuumski pričvrstiti za kuhinjsku radnu površinu što olakšava brušenje bez nezgoda i povreda. Kako naoštriti noževe i koliko često ih treba oštriti ovisi o kvaliteti noževa i koliko ih doista koristite, ali nekakav minimum ili standard je jedanput tjedno ili najviše svakih dva tjedna. Ako redovno održavateoštrinu na kućnoj brusilici ono radikalno brušenje koje treba izravnati neravnine i možda nazupčane deformacije na oštrici noža će vam rjeđe trebati.
Kako naoštriti noževe slijedite savjete o održavanju oštrine, ali i o pranju i održavanju noževa. Noževe perite na ruke, uvijek ih perite pod tekućom, ne prevrućom vodom, nikada ih ne stavljajte u perilice suđa i nikada ih ne stružite žicom ili drugim grubim predmetima. Noževi bi trebali imati i posebno mjesto za pohranu, da se u ladicama ne sudaraju sa drugim kuhinjskim priborom koji ih može oštetiti. Prečesto oštrenje noževa troši oštricu noža a to se ne da nadoknaditi.
Tagovi: