Kako napraviti bademovo mlijeko – Napravite mlijeko od badema kod kuće

Kako napraviti bademovo mlijeko - Napravite mlijeko od badema kod kuće

Ako ne podnosite laktozu napravite bademovo mlijeko

Ljudi koji pate d intolerancije na laktozu moraju izbjegavati mlijeko, mliječne proizvode i sva jela koja ih uključuju. Biljna mlijeka su dobra zamjena, a mogu se raditi od svih orašastih plodova, nekih sjemenki, nekih žitarica (zobeno ili rižino mlijeko), nekih grahorica (sojino mlijeko) i još nekih namirnica. Ako ne podnosite laktozu napravite bademovo mlijeko sami u svojoj kuhinji, priprema je posve jednostavna i svatko ga može napraviti uz dobar blender i cjedilo za mlijeko ili gazu.

Ima različitih recepata za bademovo mlijeko, u njima uglavnom varira količina badema od 100 - 140 grama i razni dodaci po volji (vanilin šećer, malo običnog šećera, med, cimet) a litru vode, zapravo najbolji omjer badema i vode je 1: 4, na jednu čašu badema 4 čaše vode. Bademe prelijte kipućom vodom na 10 minuta, zatim trljanjem među prstima skinite njihovu smeđu kožicu, zatim ih namočite u hladnu vodu 4 - 8 sati ili najbolje preko noći.

Kako se koristi bademovo mlijeko u kulinarstvu

Odmočene bademe stavite u blender, nalijte litru vode, dodajte vanilin šećer i ostale dodatke, ako želite, a neki dodaju i prirodne buljne zgušnjivače od crvenih algi, zatim to sve zblendajte na najjačoj brzini blendera. Procijedite kroz malo gušće sito za mlijeko, a pulpu zamrznite i upotrijebite za pripremu kolača. Kako se kroisti bademovo mlijeko u kulinarstvu, kao i kravlje, ovčje, kozje ili bilo koje drugo mlijeko životinjskog porijekla (devino, magareće i razna druga mlijeka).

Bademovo mlijeko je nutritivno zdravije i probavljivije od mlijeka životinjskog porijekla, koriste ga dijabetičari (u tom slučaju ne dodavajte šećer), osobe koje ne podnose laktozu i svi pobornici zdrave prehrane. Možete ga piti čisto, dodavati u kavu ili čaj, smuthije, palačinke i razne kolače, omlete, pudinge, gratinirana jela, masu za pohanje, kako prah će od njega napraviti čokoladno mlijeko. Dopušteni su svi prirodni sirupi za zaslađivanje, javorov, datuljin, agavin, rižin sirup, stevia u prahu, med, kokosov šećer, a više badema daje gušće mlijeko.

Bademovo mlijeko u prirodnoj kozmetici

Obično ljudi koji preferiraju zdravu prehranu izbjegavaju i industrijske proizvode za higijenu i njegu, jer su puni kemikalija, konzervansa i umjetnih stabilizatora. Bademovo mlijeko u prirodnoj kozmetici može poslužiti kao hidratizirajući hranjivi losion za cijelo tijelo nakon kupanja. Odličan je tonik za čišćenje kože lica i bezbolno i učinkovito skidanje šminke s lica. Za kozmetičke svrhe ne trebate dodavati šećer. Kozmetičke prirodne kreme možete napraviti s bademovim mlijekom koje će zamijeniti dodavanje vode u kreme.

Dakle, domaće bademovo mlijeko vas hrani iznutra i izvana i svakako su prirodni kozmetički proizvodi s bademovim mlijekom drugačiji od industrijski proizvedenih sličnih proizvoda u koje se ipak dodaju i konzervansi, stabilizatori i druge kemikalije. Ako se unutar 3 - 4 dana mlijeko u staklenoj boci koju čuvate u frižideru počne slijegat, jer se odvajaju masnoće, samo protresite bocu. Ako ne potrošite sve mlijeko unutar tog vremena, zamrznite ostatak. Ledena kockica bademovog mlijeka je odlična za masažu vašeg lica.


Tagovi: