Kako napraviti ćevape
Kako napraviti ćevape nalik onim iz ćevabdžinice
Iako se dobro snalazite u kuhinji, ćevape ipak naručujete iz ćevabdžinice, kao da se bojite okušati na tom području. No, ćevapi su zapravo jednostavno jelo koe treba znati napraviti. Nekada se u njih stavljalo junetinu, ovčetinu i janjetinu dva puta premljevenu i samo začinjenu. U njih ne ide luk, za to uz njih u ćevabdžinici svježi krupno narezani luk. Kako napraviti ćevape nalik onim iz ćevabdžinice ovisi o kvaliteti mesa i kolko se meso odmaralo.
Danas se ćevapi rade i od drugih mesnih mješavina ili čak od čiste junetine. Može vas zbuniti sva sila recepata na internetu, pa, kako napraviti ćevape. Neka se meso odmori u frižideru preko noći i pusti mliječnu kiselinu koja će ga omekšati. Drugi dan ga dva puta sameljite na srednjoj veličini, posolite, dodajte protisnuti češnjak, malo papra i na vrh žličice sode bikarbone, dobro umijesite rukama, mijesiti 15-20 minuta i neka se još par sati odmara u frižideru.
Kako napraviti ćevape, kako ih oblikovati
Dok ne steknete vještinu, možete koristiti špricu za pravljenje kobasica koju ćete dodati na mašinu za mljevenja mesa i kroz nju protisnutu začinjenu smjesu koju izrežete na iste dužine, kratko uvaljate ćevape i pecite ih na vrelom roštilju ili grilu, koji morate podmazivati goveđim ili ovčijim lojem ili uljem. Kako napraviti ćevape, okrećite ih da se sa svih strana dobro ispeku, neka u sredini ostanu ružičasti, zagrijte razrezanu lepinju na roštilju i ćevape stavite u vrću lepinju.
Soda bikarbona ih čini rahlijima i lakše ih je okretati, ako je stavite previše povećat ćete volumen ćevapima, ali to vam ne treba. Kako napraviti ćevape, neki na kilogram mesa uz sodu bikarbonu dodaju i krušne mrvice, 6 žlica krušnih mrvica i 2 - decilitra mlijeka i obavezno malo papra, a neki umjesto mlijeka dodaju mineralnu gaziranu vodu koja ćevape također čini rahlijima. Dodavanje začinske paprike, crvenog luka ili nekih drugih začina nije potrebno.
Lako je kupiti gotove u mesnici, ali kako napraviti ćevape
Skoro sve mesnice prodaju gotove ćevape, vi ih samo trebate baciti na vrući gril i začas ih možete poslužiti. No, lako je kupiti gotove u mesnici, ali kako napraviti ćevape, da točno znate koje je kvalitete meso u njima, koji i koliko začina, e to je već majstorija koju može svladati svatko tko voli roštiljati. Meso mora biti kvalitetno, od lopatice, smijete dodati krušne mrvice da popiju višak tekućine da mesna masa bude kompaktnija.
Ako koristite krušne mrvice, sa ostalim začinima ih potopite u mlijeko ili mirelanu vodu, omekšat će i nabubriti i bolje će se umijesiti u mesnu masu. Kako napraviti ćevape bez šprice za kobasice, manjoj čvršćoj plastičnoj vrećici odrežite vrh, napunite je mesnom smjesom i istiskujte iz nje ćevape. Ako vam ostane mesne smjese, držite je u frižideru i drugi dan od nje napravite pljeskavice za domaće hamburgere vašoj djeci ili cijeloj obitelji, ispecite ih na gril tavi.
Tagovi: