Kako napraviti čokoladu

Kako napraviti čokoladu

Kako napraviti čokoladu na najjednostavniji način

Zašto je kockica čokolade nazvana kockicom sreće nije tajna, već dugo se zna da čokolada potiče proizvodnju serotonina hormona sreće. Da svaki čokoloatijer ima neke svoje tajne recepture i sastojke, je razumljivo samo po sebi, ali to da možete sami napraviti svoju čokoladu ne znaju baš svi, a to je prilično lak i zabavan posao. Kako napraviti čokoladu na najjednostavniji način je prva preporuka, jer kada naučite jednostavno, lako je dodavati nove komponente i sastojke.

Kako napraviti čokoladu od jedne čaše od jogurta kao mjerice za većinu sastojaka koji vam trebaju. Dakle, uzmite jednu čašu kokosovog ulja, jednu čašu bademovog ulja, dvije čaše kakao praha, jednu čašu nasjeckanih badema, naribanu koricu od jedne naranče i ekstrakt od vanilije prema vlastitoj želji. Prvo rastopite kokosovo ulje, u njega umiksajte bademovo ulje, zatim dodajte kakao prah, umiksajte pa dodajte bademe i naribanu naranćinu koricu i grubo nasjeckane bademe, na kraju dodajte malo ekstrakta od vanilije ulijte u silikonski kalup i stavite u frižider da se stisne.

Kako napraviti čokoladu sa raznim dodacima

Prethodno opisanim postupkom ste dobili tamnu čokoladu, ako je želite zasladiti dodajte, čašu šećera ili čašu meda, a ako joj želite dati mliječni štih dodajte čašu mlijeka u prahu i čašu vode. Važno je naučiti kako napraviti čokoladu sa raznim dodacima jer oni daju različite okusne note vašoj čokoladi. Uzmite 100 grama kakao praha, 50 mililitra mlijeka, dvije žlice meda, 50 grama maslaca, malo cimeta, sjeckane pržene ili nepržene orašaste plodove ili suho voće po želji.

Kako napraviti čokoladu od ovih sastojaka, prvo na laganij vaatri zagrijte mlijeko, u njega dodajte maslac i cimet, zalijte njome kakao prah, miksajte da razbijete grudice, vratite na laganu vatru i zagrijte dobivenu smjesu uz miješanje, dodajte i med, miješajte i dalje, ali nemojte da zavri. Med možete zamijeniti smeđim šećerom, od orašastih plodova možete dodati grubo sjeckane orahe, bademe, lješnjake, pa čak i kikiriki, po izboru. Ako nemate silikonski kalup možete koristiti posudice za pravljenje leda kockastih ili okriglih oblika.

Kako napraviti čokoladu na papiru za pečenje

Još smo kod jogurt čašakao mjernih jedinica, no, kako napraviti čokoladu na papiru za pečenje i kakav je postupak da donekle stisnutu masu lijepo izrežete na kocke, naučite u nastvku teksta. Pripremite 2 čaše šećera (može biti smeđi ili obični u prahu), 2 čaše bilo kojeg mlijeka (mogu biti i biljna mlijeka), 1 čašu vode, 10 dekagrama kakao praha, 1 kilogram mlijeka u prahu, grubo nasjeckani lješnjaci (orasi, bademi), grožđice ili drugo sušeno voće.

U plitki pleh postavite papir za pečenje i pospite ga nasjeckanim orašastim plodovima ili sušenim voćem da pokrije papir. Kako napraviti čokoladu, pomiješajte suhe sastojke, kakao i šećer u prahu sa vodom i mlijekom, možete i mikserom da izbjegnete grudice, stavite smjesu na laganu vatru, miješate stalno, kad zakipi kuhajte 5 minuta, maknite s vatre, postepeno dodajite mlijeko u prahu uz miješanje, vratite na vatru, kuhajte oko 3 minute. Gotovu smjesu prelijte preko osrašastih plodova, zagladite, ohladite u zamrzivaču sat vremena, izvadite, izrežite na kocke i vratite na hlađenje.


Tagovi: