Kako napraviti čvarke
Tko želi finu zdravu mast, nauči i kako napraviti čvarke
Svinjska mast je nekada bila i hrana i lijek, jedno vrijeme su je biljna ulja pokušavala posve istisnuti iz upotrebe, no, na sreću, s tim glupostima se prestalo pa se vratila na police supermarketa. Mnoga jela su ukusnija kada se spravljaju na masti od onih pripremljenih na ulju, a mnogi ljudi još se sjećaju masnih obloga za razne tegobe, mazanje masti na prsa zbog bronhitisa, spravljanje ljekovitih masti za kožu, pa su morali znati kako napraviti čvarke.
Tko želi finu zdravu mast, nauči i kako napraviti čvarke, jer je mast zdrava i izvana i iznutra, a čvarci su postali skupa i tražena delikatesa, ako su dobro napravljeni grickaju se poput čipsa, uz pivo. Salo se izreže na komade, špek izrezan na trake se oštrim nožem guli s kože i reže na otprilike jednake kocke koje mogu biti sitnije 2X2 centimetra ili krupnije 5X5 centimetara, ovisno kako ih na kraju dovršavate, cijeđenjem, prešanjem ili ih želite ostaviti u originalnom, malo masnijem obliku.
Kako napraviti čvarke, sva tajna je u stalnom miješanju
Ovisno o kvaliteti slanine, ali za 1 kilogram čvaraka trebate oko 6 kilograma slanine, u kući topljenje obavljate u većem loncu ili rajngli, vani se topljenje obavlja u kotlu, kazanu ili oraniji, miješanje se obavlja dugačkom drvenom lopaticom, da lice i ruke budu dovoljno udaljeni od kotla, jer vrela mast može špricati uokolo i izatvati opekline. Kako napraviti čvarke, sva tajna je u stalnom miješanju da se čvarci ne zalijepe za dno, da ne zagori ni mast ni čvarci.
Kako napraviti čvarke, prvo na dno kazana ulijte malo vode, oko 1,5 decilitara, napunite kotao do pola, najviše dvije trećine, vatra pod kotlom ne smije biti ni preslaba, ni prejaka, treba održavati uravnoteženu vatru. Kada čvarci počnu rumeniti, mast se počne bistriti, kada postanu zlatno žuti isplivat će na površinu, tada je vrijeme za skidanje kotla s vatre. Čvarci se vade i cijede, neki ih odmah puštaju kroz prešu da se iscijedi sav višak masnoće.
Kako napraviti čvarke, mora li se dodavati mlijeko
Čvarci su narodno jelo, a svaki majstor od čavaraka ima neke svoje trikove i opravdanje za njih. Neki će ih samo ocijediti i pustiti da se ohlade, bez prešanja i bez soljenja, drugi će ih i prešati i soliti, svatko ima neki svoj tajni trik. Kako napraviti čvarke, mora li se dodavati mlijeko, naravno da ne mora, ali upravo mlijeko osigurava zlatno žutu boju čvaraka i njihovu hrskavost i na neki način ih čuva od pregorenosti.
Zagoreni ili pregoreni čvarci su gorki i neupotrebljivi i obično i mast preuzme tu gorčinu. Kako napraviti čvarke savršenog okusa i teksture izgleda da ovisi i o tome kada dodajete mlijeko. Neki čvarak majstori ga dodaju na početku topljenja slanine, neki kada prvi čvarci isplivaju na površinu, a neki tek kada se mast počne pjeniti. Važno je da mlijeko ulijevate polako uz stalno miješanje, da ne pretjerate s količinom, na 10 kilograma slanine dovoljan je jedan decilitar mlijeka.
Tagovi: