Kako napraviti domaće kekse

Kako napraviti domaće kekse

Keksi su najdraža poslastica uz kavu, čaj, kakao, mlijeko

Svi koji vole tijekom dana gricnuti nešto slatko, prije ili kasnije nauče sami peći domaće kekse jer se za malo novaca može spremiti veća količina. Keksi su najdraža poslastica uz kavu, čaj, kakao, mlijeko, a većina ljudi voli gricnuti nešto slatko kroz dan, onako usput, u hodu, a tegla s keksima je spas i kada vam dođu iznenadni, nenajavljeni gosti. U kuharicama i na internetu je gomila vrlo različitih recepata za kekse, nemojte se izgubiti među njima.

Keksi se rade od prhkog tijesta, a mogu se raditi strojno, ako imate strojček, a mogu se i iskruživati ručno u mnogim i različitim oblicima. Prhko tijesto se mora dobro ohladiti prije izrade keksa, a možete ga i zamrznuti, pogotovo ako radite veće količine i odmrznuti kada imate vremena za pečenje. Neke domaćice kažu da od zamrznutog tijesta dobivaju puno bolje kekse, no vodite računa da zamrznuto tijesto može biti zaleđeno najduže šest mjeseci, tada ga morate potrošiti.

Keksi po najjednostavnijem starinskom receptu

Mnogi u kekse stavljaju jaja, od 1 - 4, prašak za pecivo, šećer u prahu, vanilin šećer, cimet i slično. Umjesto jaja i dijela brašna stavljaju banane, dodaju mlijeko, vrhnje ili jogurt i koješta drugo, no, osnovni recept za kekse sadrži samo tri sastojka, brašno, maslac ili margarin i šećer. Keksi po najjednostavnijem starinskom receptu su umjesto margarina dodavali svinjsku mast koja je kekse činila toliko prhkima da su se rasipali pod zubima i topili u ustima.

Keksi po osnovnom receptu mogu biti napravljeni od sam 300 grama glatkog brašna, 200 grama maslaca (margarina ili svinjske masti) i 50 grama šećera, ako uzmete šećer u prahu tijesto će biti glatkije. Maslac neka bude sobne temperature, možete ga narezati na kocke i dodati u brašno, dodajte odmah i šećer i počnite mijesiti, prvo ćete dobiti mrvičaste grudice, ali ćete upornim miješenjem na kraju dobiti glatko tijesto. Razvaljajte i izrezujte oblike modlicama, pecite na 180 stupnjeva sedam minuta.

Keksi i razni dodaci osnovnom tijestu

Naravno da možete napraviti veće količine tijesta i zamrznuti ga za iznenadne prilike. Možete isprobati i tijesto sa dodavanjem osnovnim namirnicama jaja, praška za pecivo, vrhnje ili jogurt, ali tada morate povećati količinu brašna, šećera i vjerojatno i maslaca. Keksi i razni dodaci osnovnom tijestu uključuju kakao, čokoladu u prahu, čokoladu u komadićima, anis, cimet i slično. Takvo tijesto je bolje rashladiti u frižideru barem 1 - 2 sata prije nego što počnete oblikovati kekse.

Keksi vole i druge dodatke kao što su džemovi, pekmezi, marmelade, kapljice tekuće čokolade, raznobojne bombone, bademe, orahe, lješnjake i druge orašaste plodove, suho voće. Domaćice obično od polovice tijesta naprave standardne strojne ili ručne kekse, a od druge poovice tijesta prirede veselo šarenilo na tanjuru od već navedenih sastojaka, što god imaju pri ruci. Ispečene i ohlađene kekse je najbolje čuvati u kutiji za kolače ili u velikoj staklenoj tegli s poklopcem koja uvijek mami poglede.


Tagovi: