Kako napraviti domaće medenjake

Kako napraviti domaće medenjake

Domaći medenjaci božićna poslastica

Za Božićne blagdane uobičajeno na našim stolovima imamo razne vrste kolača i keksa, a jedni od njih su i domaći medenjaci koji se u ovu svrhu posebno ukrašavaju. Medenjaci su suhi keksi koji mogu stajati u hladnjaku i do mjesec dana te se mogu konzumirati još tjednima nakon Božićnih blagdana. Ova vrsta slastice se priprema vrlo jednostavno, a ukrašavanju je smo vaša mašta granica.

Domaći medenjaci se pripremaju od sljedećih namirnica, po 15 dkg maslaca i meda, 35 dkg glatkog brašna, te 10 dkg mljevenih oraha, 1 veliko jaje, čajna žličica soda bikarbone, te dodaci poput cimeta, đumbira, klinčića i slično.

Priprema se sastoji da u zdjelu usipate brašno, sodu bikarbonu, orahe, začine, te maslac narezan na listiće koji ste prehodno umiješali s jajetom i sve zajedno umiješati prstima dok se ne dobije glatka smjesa. Nakon toga dodajte med i umijesite tijesto koje ćete nakon miješanja omotati u plastičnu foliju i ostaviti u hladnjaku sat vremena. Nakon sat vremena žlicom vadite tijesto i oblikujte kuglice koje ćete složiti na papir za pečenje u posudu u koju ćete medenjake peći. Medenjaci se peku na 180 stupnjeva Celzijusa desetak minuta ovisno o pećnici. Glazura se radi od 10 dkg šećera u prahu i 3 žlice limunovog soka.

Mekani domaći medenjaci

Mekani domaći medenjaci nisu tvrdi kao klasični medenjaci nego su mekši i mogu se jesti odmah jer nije potrebno da odstoje par dana kako bi se otpustili jer su inače pretvrdi. Možete korisiti različite kalupe ili napraviti kuglice koje ćete složiti na papir za pečenje u posudu za pečenje. Ukoliko imate kalupe u obliku medenih šapa ovo je odlična smjesa za kreiranje ovakvih medenjaka.

Boja medenjaka će ovisiti o vrsti meda, svijetli med daje svijetlije kekse, tamni tamije, a ovisi i o začinima koji se dodaju u smjesu. Materijal koji vam je potreban je po 150 g ulja, šećera i meda, 360 g mekog brašna, jaje, pola žličice soda bikarbone, te malo cimeta, a mogu se dodati i mljeveni orašasti plodovi po izboru za okus.

Mekani domaći medenjaci se rade vrlo jednostavno, sve sastojke treba odmah zajedno umiješati u tijesto i izrađivati kuglice ili puniti kalupe. Kuglice je potrebno u posudi za pečenje malo dlanom stisnuti i raditi dovoljan razmak između kuglica kako bi se tokom pečenja one mogle širiti. Medenjaci se peku desetak minuta na 180 stupnjeva, no morate ih paziti jer čim promjene boju vrijeme im je za vađenje iz pečnice.

Domaći medenjaci su zdrava slastica

Domaći medenjaci se rade od meda koji je izuzetno zdrava namirnica, iako se u recept stavlja šećer koji nije zdrav, šećer se može zamijeniti i drugim vrstama sladila. Med ima jaka protuupalna svojstva te djeluje na cijelo tijelo, a korištenje meda u medenjacima s kratkim pečenjem od desetak minuta neće uništiti hranjive tvari u medu.

Med koji se koristi da bi se napravili domaći medenjaci prirodni je antibakterijski i antivirusni lijek koji djeluje na dišni sustav ublažavajući kašalj i smiruje upalne procese u dišnom sustavu uključujući i grlo. Izuzetno je snažan antioksidans koji podiže imunološki sustav to omogućava tijelu da se bori s infekcijama i bolestima. Probavni sustav također ima koristi od ove namirnice jer med ublažava nadutost, želučane probleme i probavne smetnje, a regulira i dobre bakterije u crijevima.

Osobe koje boluju od dijabetesa mogu konzumirati med iako on sadrži prirodne šećere, med regulira razinu šećera u krvi stoga i ove osobe mogu jesti domaće medenjake ako šećer zamijene s nekom drugom vrstom sladila.


Tagovi: