Kako napraviti domaći sir
Jednostavan recept kako napraviti domaći sir
Za ovaj jednostavan recept kojim ćete napraviti domaći sir potrebno vam je 1 litra mlijeka, dvije žlice limunovog soka i pola male žličice soli. Svo posuđe koje ćete koristiti operite u vreloj vodi bez deterđenta kako bi sir bio što kvalitetniji i kako ne bi upio u sebe preostale čestice deterđenta.
Prvo u lonac stavite mlijeko, te na srednjoj vatri uzavrijte mlijeko, nemojte koristiti jaku vatru jer će vam tada mlijeko vrlo brzo iskipiti. Pripremite čistu gazu tako da je navlažite vodom i zdjelu na koju ćete kasnije staviti cjedilo kako bi se sirutka cijedila. Kada mlijeko uzavrije ugasite vatru i umiješajte dvije žlice limunovog soka kako bi se mlijeko usirilo, povremeno miješajte. Zgusnutu smjesu koja se usirila procijedite kroz gazu koju ste stavili na cijedilo, te gazu zavrnite i istisnite preostalu tekućinu sirutke. Sirutka je izuzetno hranjiva pa je nemojte bacati nego ćete je vratiti posoljenu u lonac da zakuha nakon čega je možete zasebno konzumirati.
Domaći sir koji vam se nalazi u gazi ćete sada posoliti nakon što otvorite gazu, te ponovo zavrnuti gazu i ostaviti da se ocijedi još malo u cjediljki. Sir sada ovako zamotani prebacite u dublju tepsiju i na njega stavite tanjur s nekim teškim predmetom kako bi se još dodatno iscijedila sirutka, nakon desetak minuta oblikujte četvrtaski oblik sira, ponovo zamotajte i iscijedite, postupak ponovite ukupno tri puta, te zadnje ostavite da se cijedi barem sat vremena.
Domaći sir od domaćeg kravljeg mlijeka
Domaće kravlje mlijeko je neprerađeno mlijeko koje je puno prirodnih masnoća, pa je prvo potrebno domaće kravlje mlijeko procijediti kroz gustu gazu kako bi se otklonile dio masnoća i nečistoće. Da bi se dobio domaći sir od domaćeg kravljeg mlijeka treba slijediti postupak za ovaj recept koji su koristile i naše bake.
Domaće kravlje mlijeko je potrebno ohlađeno na hladnom mjestu, ne u hladnjaku, staviti u širu posudu te će se stajanjem mlijeko početi kiseliti. Na površini će se skupiti masnoća iz mlijeka, odnosno vrhnje, te nakon 24 sata stajanja možemo žlicom pokupiti nataloženo vrhnje u posebnu zdjelu. Ispod vrhnja će se stvoriti kiselo vrhnje koje ćete trebati razrezati na kockice. Ako režete na veće kockice u njima će biti više sirutke, a ako su kockice manje sirutke će biti manje.
Da bi dobili domaći sir sada posudu stavite u pećnicu na 100 stupnjeva Celzijusa na otprilike sat vremena, ali može i sat i pol sve dok na površinu ne ispliva sirutka, a na dnu ostane sir. Pojačajte na 150 stupnjeva 15 minuta, te nakon toga stavite na 200 stupnjeva desetak minuta. Posudu ostavite preko noći da se ohladi, te sir vadite rupičastom žlicom u zasebnu posudu i lagano pritisnite da se ocijedi višak sirutke.
Kako napraviti tvrdi domaći sir
Izrada domaćeg tvrdog sira može se raditi u slatkoj ili slanoj verziji, no češće se radi kao slani domaći sir. Potrebno vam je 5 litara mlijeka koje prvo treba prokuhati. Nakon što je mlijeko zakipjelo ugasite vatru i u takvo kipuće mlijeko stavite pet žlica alkoholnog octa i dobro promiješajte.
Pod djelovanjem alkoholnog ocata mlijeko će se početi siriti i stvorit će se gruš. Gruš će biti potrebno odvojiti od sirutke i staviti u odvojenu posudu, te dodati veliku žlicu soli i dobro promiještati. Gruš treba staviti u kalup i površinu poravnati te poklopiti da poklopac stišće sir, a dodatno na poklopac staviti nešto teško da se dobro stisne. Nakon toga treba ostaviti gruš da se ohladi prirodnim putem, nikako u hladnjaku.
Nakon što se ohladilo tvrdi domaći sir se vadi iz kalupa, a ukoliko imate mogućnost dimljenja nakon ovog koraka sir možete i dimiti i dobit ćete izvrsnu poslasticu koja se odlično spaja kao dodatak jelima ili kao prilog uz nareske i dobro vino.
Tagovi: