Kako napraviti grickalice od badema i čokolade
Zdrave grickalice od badema i čokolade
Zdrave i ukusne grickalice od badema i čokolade mogu biti prava mala napast kad se jednom njih dohvatite. Za pripremu su potrebni bademi koji su već narezani na štapiće ili cijeli koje ćete sami narezati, tamna čokolada i mliječna čokolada, šećer u prahu i malo vode.
Prvo je potrebno napraviti šećerni sirup tako da će se šećer u prahu otopiti u malo vode na srednjoj vatri oko 7 minuta. Nakon što se sirup zgusnuo dodamo narezane bademe i miješamo kako bi bademi upili sirup i zalijepili se. Uz pomoć dvije žlice na unaprijed pripremljeni protvan i papir za pečenje kreiramo male hrpice ostavljajući prostor između hrpica. Ostavimo sa strane da se bademi malo ohlade kako bi ih mogli premjestiti na tanjur.
Za to vrijeme da bi napravili zdrave grickalice od badema i čokolade treba otopiti na pari tamnu i mliječnu čokoladu da se dobije gusta smjesa bez grudica i komadića. Ohlađene hrpice badema umočimo u smjesu otopljenih čokolada i stavljamo na rešetku da se ocijede. Nakon što su se ocijedili i ohladili, te se čokolada stvrdnula spremni su za konzumiranje.
Mekani keksi grickalice od badema i čokolade
Mekani keksi su odlične grickalice od badema i čokolade za koju ćete sami napraviti i bademovo mlijeko potrebno za izradu keksi. Šalicu badema dan ranije natopite u malo vode i prstohvat soli, tako da ih nakon 24 sata možete procijediti i oprati. U blenderu miksati bademe s 5 šalica vode i prstohvatom soli, te procijediti kroz čistu gazu koja ima gusto tkanje. Pulpu badema je potrebno dobro ocijediti, te nakon toga spremiti u hladnjak i pulpu i bademovo mlijeko.
Za pripremu keksi će vam biti potrebno pola šalice kokosovog ulja, šalica kokosovog šećera, žličica vanilije u prahu, 4 žlice vode iz konzerve slanutka, šalica pirovog brašna, pola šalice bademove pulpe, pola žličice praška za pecivo i duplo manje sode bikarbone, malo soli i pola šalice tamne čokolade. Dok pripremate smjesu za kekse, pećnicu treba zagrijati na 190 stupnjeva Celzijusa.
Prva smjesa se priprema od kokosovog ulja, vanije i šećera miksanjem s mikserom. Drugom smjesom se izrađuje šlag od aquafaba, te se dodaje malo limuna nakon što šlag očvrsne. Zatim sve sastojke umiješati u prvu smjesu, a šlag na kraju. Žlicom oblikovati kuglice i staviti ih na papir za pečenje u protvanu. Mekani keksi kao grickalice od badema i čokolade se peku najviše 10 minuta kako bi ostali mekani na dodir jer će se hlađenjem stisnuti.
Čašice od maslaca kao grickalice od badema i čokolade
Čašice od maslaca kao grickalice od badema i čokolade su slasni zalogaj koji se radi bez ikakvog pečenja i vrlo su ukusne. Kao maslac možete koristiti maslac od kikirikija ili bademov maslac te u njega možete umiješati komadiće badema i zagrijati u mikrovalnoj pećnci kako bi otopili maslac na 30 sekundi. Žlicom punite čašice za muffine do pola s ovom smjesom.
Otopite čokoladu također u mikrovalnoj pećnici te povremeno izvadite i promiješajte kako bi se sva čokolada otopila i postala glatka. Zatim umiješajte žlicu kakaa u prahu te tu smjesu prelijte po napola punjenim čašicama za muffine po smjesi od maslaca i badema. Na vrh možete posipati malo sitne morske soli, ali i ne morate, no probajte na nekoliko komada sa solju možda vam se svidi okus.
Muffine stavite u zamrzivač na otprilike pola sata i poslužite hladno, nakon toga izvadite iz čašica za muffine pažljivo nožem za maslac kako ne bi unštili oblik i strukturu ove slasne grickalice od badema i čokolade.
Tagovi: